Арестуваната от Иван Гешев дясна ръка на покойната кметица Росица Янакиева – фамозната Илинка Никифорова става зам.областен управител на Перник

Фамозната дясна ръка на покойната кметица Росица Янакиева – Илинка Никифорова става зам.областен управител на Перник, научи ZaPernik.com. Тя ще бъде назначена лично от правителството на Гълъб Донев и се очаква да встъпи всеки момент на длъжност.

Илинка Никифорова вече е била заместник областен управител на Перник по времето на областния управител Александър Александров, известен като д-р Ушко. Оглавявала е и дирекция „Образование и култура“ в Община Перник. Най-много обаче името й се завъртя покрай длъжността й заместник кмет от екипа на покойната Росица Янакиева.

През 2018 година Илинка Никифорова управляваше временно Перник до избора на Янакиева за народен представител. Дясната ръка на Янакиева бе замесена в скандал с тогавашна криза с боклука на града, след който бе и арестувана от специализираната прокуратура.

След скандала с боклука Илинка Никифорова излезе от политическото пространство на града за няколко години.

Обвинението срещу нея – вече бивша кметица и тогавашния временно изпълняващ длъжостта кмет Иван Иванов бе за обявеното кризисно сметосъбиране и сметоизвозване от 9 септември 2014 г.на територията на общината на търговско дружество, на което е изплатена сумата от 1 258 260 лева.

Според шефа на специализираната прокуратура тогава Иван Гешев сделката е скандална. По думите му най-скандалното е, че не е свършена никаква работа, че за това са платени 5-6 пъти повече и че парите не влизат в община Перник, а хората не получават услугата, за която плащат с данъците си.

Скандалът се разрази през пролетта на 2014 година между общината и сметопочистващата фирма „Лиел Контракшън“. Общината обвини фирмата, че не чисти, тя пък обвини общината, че й дължи около милион лева неизплатени. Градът потъна в боклуци, а от общината наеха фирми да ги извозят на сметището. Бе сключен т.н. кризисен договор със столична фиорма за сумата, която сега Спецпрокуратурата разследва като паралелно са издължавани и суми на „Лиел Контракшън“.

От цялата тази история не излезе нищо в съда и от зам.кмет по културата Илинка Никифорова днес е отново във форма за нови постове – този път в Областна администрация.

Областен управител на Перник днес също е човек на изкуството – художникът Людмил Веселинов е специалист по картини висок клас. Въобще положението в Областната управа става доста културно.

Очаквайте най-горещите политически бомби в ZaPernik.com!

Коментари

коментара