Полицаи от Перник искат по-строги наказания за пияни шофьори

89 катастрофи, причинени от подпийнали водачи, са станали от началото на годината

Наказанията, които се определят за лишаване от управление на моторно превозно средство заради употреба на алкохол, да не са по-малки от административните, предвидени в Закона за движение по пътищата, настояват пернишките полицаи.

Това обяви началникът на отдел „Охранителна полиция“ в Областната дирекция на МВР комисар Йордан Дундаков на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.

По думите му предложението ще бъде внесено в Районна прокуратура Перник и е обусловено от големия брой произшествия, свързани с употреба на алкохол. От началото на годината досега те са 57 при наличие на до 1,2 промила алкохол в кръвта на водачите и 32 – над 1,2 промила.

Според комисаря най-тежък от гледна точка на пътнотранспортни произшествия е месец април, когато са загинали четирима души. По думите на Дундаков най-честото нарушение е превишена и несъобразена скорост. Досега са наказани 178 неправилно пресичащи пешеходци. Ранени при ПТП са 11 пешеходци, един е загинал.

Много малък е броят на младите водачи, които участват в ПТП, подчерта Дундаков. Той посочи, че всички униформени служители са издържали успешно изпита за прилагане на Закона за движение по пътищата, както и за контрол на движението./24 часа

Коментари

коментара