Сиракът Денис от Перник остана на улицата след като завърши

Момче от Център за настаняване от семеен тип остана без дом след завършването си. На 19-годишния Денис е обещано, че ще бъде настанен в социално жилище в Перник. В последния момент обаче става ясно, че домът е закрит.

От 6 години Денис живее в Центъра за настаняване от семеен тип в село Дрен. Миналата седмица той е бил абитуриент и по закон след завършването си трябва да напусне дома.

„Наближаваше времето, когато трябваше да напусна ЦНСП в Дрен. И ми бяха подсигурили общежитие или преходно жилище в Перник“, каза Денис.

Оказва се обаче, че 5 дни преди да напусне центъра, той няма къде да отиде.

„Миналия четвъртък ме викнаха и казаха: „Денис, имаме лоши новини за теб“. Попитах какви и те казаха, че е спряно финансирането в общежитията и няма как да отида. Проблемът е, че ми се сервира всичко това в последния момент и съм с вързани ръце. Седнах с директорката да поговоря относно излизането ми и тя въобще не се отнесе сериозно към това. Понеже аз я накарах, звънна на някои ЦНСП в София, ударихме навсякъде на камък и казаха, че навсякъде е заето и няма как да ме вземат“, сподели Денис.

Въпреки опитите на момчето и негови приятели, резултат от разговорите с отговорните институции няма.

„Сложно е. Не знам. Все още обмислям всичко. Чакам да започна работа, да събера някой лев и най-вероятно ще се изнеса на квартира. Докато изляза на квартира ме приютиха мой приятел и семейството му“, признателно е момчето.

На запитване на Bulgaria ON AIR от Агенцията за социално подпомагане отговориха, че наблюдаваното жилище в Перник вече не работи, заради липса на потребители. Денис е информиран за това и му е предложен друг вариант.

Предложена му е възможност за ползване на Комплекс за младежи „Здравей“ на фондация „КОНКОРДИЯ – България“, предоставен му е телефон за връзка. Договорено е с младежа, че след като осъществи контакт с организацията, ще вземе решение къде ще живее.

Денис твърди, че не му е предлаган друг вариант, но се срещна с кмета на Перник, който му обеща общинско жилище.

Коментари

коментара