Трънски неволи заради булдозер на дървосекачи: Не че искаме да твърдим, че кметицата лъже, но…

Законосъобразност, обществен интерес и публичност са сред основните приоритети на управлението на Община Трън, пише на хартия, но защо данъкоплатците не го забелязват на практика?

Конкретен повод за тези обобщения е скорошният проблем с пътя на село Ерул и все повечето сигнали, които получаваме за проблеми с дърводобива там и на други места в общината. След нашите публикации, хората от Ерул отново писаха с възмущение от позицията на кмета на общината. Читател на zapadno.com, който се представя като Димитров, ни пише:

„За съжаление не че искаме да твърдим, че кметицата лъже, но фактите сами говорят“.

И още:

„Всички сме в час с нещата и не знам защо кметицата мисли, че може да ни заблуждава с 300 метра отсечка, която била увредена и най-безотговорното в изказването й – местни жители били разрешили на машината да премине! Такова нещо не се е случвало – гарантирам го, защото бях един от свидетелите на преминаването през 4те километра на Каматцу-то. Много е странно защо един кмет, който би трябвало да е сериозна и отговорна институция да твърди, че не вижда нищо нередно в това да се питат местни жители дали булдозери да разрушават общинския път!!!“

Думите на Димитров се отнасят за изказването на кмета на община Трън Цветислава Цветкова пред репортер на Zapadno.com. Тя разказа за жалба на местен жител отпреди 2 месеца във връзка с разрушена настилка от булдозер. По тази тема Цветкова поясни, че в случая фирмата, добивала дървесина в района, е имала уговорка с местни жители от селото булдозер да премине през улица в село Ерул.

“Направили сме проверка на място. Участъкът, който е засегнат, е малко. Доколкото аз имам информация за предишния булдозер, хората от селото са имали уговорка да мине. Поне така ми обясни кметският наместник и лесовъдът, който е горе на място. Така че ние това нещо, което е, ще го преасфалтираме. Така че за там няма проблем”,

поясни още кметът на Трън.

Ралица Динкова-Гюрова от Ерул изпрати текста на жалбата, за която говори кметът на Трън. Читателят, представящ се като Димитров, изпрати протокола от проверката, за която е жалбата и за която се споменава в изказването на кмета на Трън. Какво е съдържанието на тези документи, можете да видите сами.

В протокола пише:

„Върху асфалтовия път от с. Ерул до мах. Маринкова с дължина около 4 км е преминала верижна машина (булдозер). Вследствие на преминаването на верижната машина, частично е повредена асфалтовата настилка.“

Проверката е установила също, че щетата е свързана със сеч, която се извършва от общинското предприятие „Трънска гора“. За случая са уведомени служители на общинското предприятие. На проверката е присъствал кметският наместник на селото. Напомняме, че кметският наместник също е служител на Общината, назначен от кмета да го представлява. Тоест, дейността както на предприятието, така и на кметския наместник се ръководят от Община Трън.

Добрата новина е, че свидетел на случилото се е била Румяна Боянова. Тя е позната в Трънско с активната си роля при защитата на природата и правата на хората. Членуваше в сдружение „Трън“, а сега е част от сдружение „България за Трънско“, които са създадени, именно за да утвърждават гражданското общество. Според регистрацията им, те са призвани да упражняват граждански контрол върху дейността на местната власт, да защитават човешките права и да участват активно във вземането на решения относно дейността на местната власт. Има примери, че тези сдружения знаят как да ангажират хора, да общуват с медиите, да правят инициативни комитети, референдуми, да пишат до институциите и да се срещат с влиятелни политици. Затова нищо добро не очаква нарушителите на закона и най-вероятно ще станем свидетели на поредната война в защита на природата и правата на гражданите. Нали?

Надяваме се енергията, която политици и граждански активисти, използваха преди няколко години, за да нарекат Трън „Зелена община“, днес да не е отшумяла. Изглежда някогашните съмишленици днес са от двете страни на барикадата, но вярваме, че екологичните грижи няма да отстъпят пред проблемите с дърводобива и няма да се примирят пред последиците от слабия контрол върху общинските и частните дървосекачи.

Благодарим на читателите, които ни писаха! Разбираме страха на някои хора да говорят открито и както виждате – не си затваряме очите за проблема. Но заявяваме пред нашите читатели, че няма да продължим да публикуваме съобщения и писма, зад които не сме сигурни кой стои. Изпратени са ни документи и това е единствената причина да ги споделяме с вас. Но занапред, ако някой с позиция по темата иска да каже нещо, може да застане с името и лицето си пред читателите ни. Ако иска да запази анонимност, има право на това, като редакцията на Zapadno.com следва да знае с кого общува и има ли факти зад упреците между страните.

Коментари

коментара