бившият шеф на „Пирогов“ доц. Спас Спасков: Окръжната и Белодробната болници в Перник поеха удара от коронавируса, трябва да получат пари от държавата

„Работя в Перник. Там окръжната болница и белодробната болница поеха основно удара от коронавируса. Те би трябвало да бъдат стимулирани финансова и ще могат да си решат собствените проблеми“.

Това каза  по повод допълнителните средства за болниците в борбата им с коронавируса бившият шеф на „Пирогов“ доц. Спас Спасков в предаването „Денят ON AIR“.

Според Спасков, много е трудно да се определи понятието „първа линия“. „Започват да се вреждат и хората, които реално не изпълняват такава функция и тогава възникват проблемите между персонала. Здравното министерство трябва да излезе с много ясно виждане по въпроса“, казва доцентът. Според него не е ясен самият механизъм на разпределение на средствата и не е ясно как те ще достигнат до изпълнителите на медицинска помощ.

Трябва повече пари да отидат там, където се извършва повече работа, смята той и се обяви за по-голяма подкрепа към болниците, които са поели основната вълна от пациенти.

Бившият шеф на „Пирогов“ е на мнение, че болниците не са били готови за изненадваща вълна от Ковид-19 през февруари. Направиха се изводи защо бяха тези затруднения – трябва да има резерв от консумативи и персонал, изтъкна той.

„Наблюдаваме значимо увеличаване на броя на пациентите, които постъпват в болниците. Започнахме да обръщаме по-голямо внимание на пациентите, които са силно уплашени. Нямаме увеличаване на разпространението на заболяването, има отделни клъстери. В социалните домове са големи групи и това довежда до повишаване на приема и на броя починали„, обясни доц. Спасков.

Източник: bgonair.bg

Коментари

коментара