300 души поискаха да тренират нормално на стадион „Металург“. Има ли решение?

В деня на Съединението близо 300 кварталци излязоха на стадион Металург и направиха символичен кръг, хванати за ръце. Причината бе символичен протест за тежкото състояние на стадиона, на който тренират два спортни клуба, юноши, деца и футболисти.

По думите на хората липсва сериозна поддръжка на стадион „Металург“, тъй като теренът не се полива, трева липсва, а трибуните са на изчезване.
Мащабната акция бе организирана от собственика на клуб „Металург“, Мартин Евгениев, като по този начин направи показно, че са много и се нуждаят от малко внимание.
„Събрахме се заради всички тези деца, защото децата са основата на нашата държава. Тук тренират над 300 деца от футболните клубове „Металург“ и „Метал“, а държавата дори не знае, че съществуваме. Вината е изцяло наша, на гражданите и за това сме тук, за да поправим това нещо“, каза пред камерата на ТВ Кракра Мартин Евгениев. Той подчерта, че клубът е изцяло на собствена издръжка.
Стадионът е на дупки и бабуни, няма поливна система, няма трибуни, няма база. Според Евгениев на всички деца и родители от „Господари на ефира“ трябва да им дадат по една награда „Бяла лястовица“ за стоицизма, който проявяват и в какви условия тренират.
По този повод zaPernik.com се свърза с кмета на Кметство Изток Емил Костадинов за коментар.
 
Според него стадион „Металург“ е уникален и на много по-добра локация от стадион „Миньор“, има най-хубавата дренажна система.
„От кметството правим каквото можем. Изчистихме пистата, трибуните, пясъчника. Валираме терена, когато ни викнат, отделяме средства за децата, поемаме таксите за мачовете, винаги съм помагал с каквото мога. Стадионът се ползва безвъзмездно от отборите. Но трябва да сме наясно, че общината не може да огрее навсякъде. 30 години всичко е занемарено и искаме да го оправим отведнъж. Няма как да стане“, коментира Костадинов.
Той сподели, че е ходил при много фирми в града с папката за стадион Металург и е искал финансова подкрепа, но на никой не му се занимавало.
 
Въпреки това Кметство Изток е намерило алтернатива за да тренират децата по-добре.

„В момента се борим за проект на БФС, с който да направим тренировъчно игрище на „сгурията“, мястото точно до стадион Металург“.

За целта общинския съвет на Перник трябва да предостави терена за ползване на БФС. Предвижда се игрището да е тип звезда, да има мрежи и на него ще могат да тренират повече отбори. Към проекта е предвиден паркинг за 20 коли, осветление.

По думите на Емил Костадинов на стадион Метарург в момента тренират непрекъснато и тревната настилка няма възможност да се възстанови. Именно за това новото тренировъчно игрище ще може да поеме част от отборите и така ще може да се запази тревата на стадиона.

Коментари

коментара