Земенчанката Мария от Америка: След COVID-19 светът няма вече да е същия – ще стане по-добър

Българката Мария Иванова  от 2008 година живее в Атланта, САЩ. Тя е наследница на именития българин Симеон Арнаудов –  виден общественик от началото на миналия век, дарител и човекът, който преди 110 години предоставя земята си, за да се изгради жп гара Земен /старо име с.Белово/.

Този обществен акт  се оказва съдбовен за бъдещото развитие на района  и изграждането му като център на Краище.

Преди време тя бе удостоена с Почетна грамота за значимите дела на предшественика си от кмета на Земен Димитър Сотиров и лично я получи на празника на града.

Днес, обаче, тя отново е в Атланта, под карантина и споделя за трудното си завръщане у дома, за живота в Атланта и за израженията на пандемията в Америка.

– Здравейте, Мария Иванова. Къде ви завари пандемията? Как се прибрахте до дома си в Атланта при липсата на полети и забраните на САЩ?

Прибрах се с един „призрачен“ полет на КLМ през Амстердам. На Софийското летище, обаче бяхме натъпкани около 20 човека, повечето от тях без маски в един малък бус  за извозване до самолета. На летището е Амстердам нищо не работи, жив човек няма, само полицаи с кучета. На полета за Атланта бяха само американски граждани. Чужди граждани, макар и с американска виза не бяха допуснати.

Имаше семейство с едно голямо куче и вероятно заради мерките, нямаше как кучето да лети отделно в клетка, така че  беше в самолета. Около 10 човека бяхме, стюардите без маски, храна и напитки иначе в изобилие. За мен това беше леко притеснително, че персонала беше без маски.

Раздадоха още след излитане декларации за попълване –  имена, адрес, от къде идваш, адреса на пристигане , където ще изкараш 14 дневна карантина… Също дали имаш някакви симптоми и кои държави си посещавал в близките 20 дни. При кацане, на излизане от самолета, американските власти мериха температурата на всеки и прибираха декларациите .

      Поставиха ли ви под карантина? Какви са наложените мерки при Вас?

Да , под карантина съм в къщи , но още никой не се е обаждал да ме проверява.

–  Разкажете ни повече какво се  случва около вас? Смятате ли мерките в Америка за адекватни?

В Атланта работят само някои вериги магазини, няма движение на хора и коли, всички си спазват карантината дисциплинирано, но се оплакват в социалните мрежи. Хората се страхуват да не останат без работа, но повечето са на мнение , че смърт дебне навън и стоически понасят изолацията.

Кметът на град Ню Йорк току-що обяви, че часовете ще продължават да се провеждат  онлайн, а учениците и студентите няма да се върнат в училищата до края на учебната година, което означава до началото на следващата учебна година, през септември. До края на месеца кметството ще предостави таблети за всички студенти, които нямат такова оборудване.

В Атланта учениците също са на онлайн обучение  и изобщо във всички щати е така. Преминаваме през  най-трудните времена на  изпитанието на човешката сила, воля и дух. Трябва да сме силни !

Църквите са затворени, службите се излъчват онлайн, също така  хората са дисциплинирани и не се оплакват от това , че няма да посетят църква. В момента в САЩ заразените са 550 016  починали са 21 733., за Ню Йорк починалите са 9 385 . Епидемията в страната изглежда, че доближава своя пик. Тръмп редовно настоява за възможно най-бързо рестартиране на американската икономика, като според него прекаленото закъснение би било изключително опасно на фона на експлозивното увеличаване на безработицата. А главният експерт на американското правителство д-р Фаучи допусна днес възможността за постепенно и локализирано възстановяване на икономиката в страната през май.

Тук забраните всъщност не е толкова строги, в смисъл, че няма например вечерен час, но реално никой никъде не излиза, освен до хранителния магазин за покупки. Маски има. Има, обаче, проблем с болничните легла, вентилаторите и тестването. Също така, да добавя, Данъчната агенция ще изплати на всеки , който си е плащал данъците по 1 200 долара.

–        Ще ни направи ли тази пандемия по-добри? Вярвате ли, че хората ще променят отношението си към живота и потребителското общество, в което живеехме и което сякаш бе наложено именно от Америка?

Сега времената не са подходящи за агитация и пропаганда на държавни ориентири. Ковид 19 по някакъв начин извади на показ националния егоизъм и това, че световните икономики са уязвими, сблъскахме се и с недостатъчното ниво на развитие в науката, в здравепазването… Сега цивилизацията е пред сериозен изпит. Всички ние сме длъжни да направим така, че светът който  познаваме от преди пандемията, да не стане по – лош. Със сигурност ще преосмислим ценностната си система и усещането си за доброта , подкрепа и загриженост един към друг. Време е да станем по – добри , да се подкрепяме безусловно, без подбиране, без да мислим дали конкретният човек го заслужава, защото добротата не е нито дума или жест, а стремеж да докоснем хората със сърцата си. 

Специално поздравявам Земен, от където е и моят корен. Бъдете здрави и се обичайте!
След пандемията светът вече няма да е същият, това чуваме всеки ден. Аз съм оптимист, че светът ще стане по – добър .

Източник: inlife.bg