Македония избра първата си жена президент

Гордана Силяновска-Давкова
Гордана Силяновска-Давкова

Университетският професор Гордана Силяновска-Давкова ще бъде шестият президент на Северна Македония и първата жена, избрана на тази позиция.

Силяновска-Давкова, подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ, на вчерашния втори тур на президентските избори победи досегашния президент Стево Пендаровски. Според първоначалните резултати на СИК Силяновска-Дъвкова е спечелила 560 170 гласа (65,14%), а опонентът й Пендаровски от СДСМ 251 541 (29,25%).

В кампанията, която водеше под мотото „Македония отново се гордее„, Силяновска-Дъвкова заяви, че няма да използва прилагателното „Северна“, а ще застане пред табела с новото конституционно име. Тя беше заявила още, че е против конституционните промени за вписване на българите в Конституцията, но ако парламентът вземе такова решение, ще го уважи, защото парламентът е конституционен орган. Тя каза на гражданите, че трябва да уважаваме основните ценности на нашия конституционен ред, а Преспанското споразумение за нея, както каза, е политически и правно отворен въпрос.

В изявление, дадено на снощната пресконференция в Централния предизборен щаб на ВМРО-ДПМНЕ, тя обеща, че ще бъде президент на всички граждани.

– Твърдя, че ще действам като президент на всички граждани. Това означава към всички етноси, към всички членове на партиите, към тези, които не са в партиите, защото никой президент не може да търси обединение, ако следва партийна линия, каза Силяновска Дъвкова.

Силяновска-Давкова беше кандидат на ВМРО-ДПМНЕ на президентските избори през 2019 г., но загуби от Стево Пендаровски.

На парламентарните избори през 2020 г. Силяновска-Давкова беше титуляр на кандидат-депутатската листа на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицията в избирателен район 1. От август 2020 г. е депутат в македонското събрание.

След официализиране на изборните резултати най-късно на 12 май трябва да се свика парламентарно заседание за встъпване в длъжност на новоизбрания президент Гордана Силяновска Дъвкова. Тя трябва да даде тържествено изявление пред депутатите от стария състав, след което започва да тече мандатът й. На 12 май изтича мандатът на досегашния президент, който беше и кандидат за президент Стево Пендаровски.

Петима президенти са седнали на президентския стол досега. Първият президент Киро Глигоров и Георге Иванов са били президенти два мандата, а Борис Трайковски и Бранко Цървенковски, както и Стево Пендаровски са имали по един мандат.