КРИЗА: Как заведенията „Карамел“ и „Бриф“ приемат мярката на Станката за облекчение от наемите?

Вчера кметът на Община Перник обяви чрез страниците на ZaPernik.com, че ще поиска от Общинския съвет да бъдат освободени от наеми по време на извънредното положение пернишки магазини, заведения, кафенета, които са разположени на общински терени и са затворили дейността си, заради извънредното положение в България.

Новината бързо обиколи града, а ZaPernik.com потърси собственици на бизнеси, разположени върху общински терени, за да види дали мярката ще е ефективна според тях или не, както се оказаха повечето държавни облекчения.

Според футболиста и бизнесмен Иво Райков – собственик на заведение  „БРИФ“ срещу Двореца на Културата това е голяма подкрепа в труден момент от страна на Община Перник.

„Заведението е на терен общинска собственост и плаща за лятна градинска площ. Доволни сме от решението на кмета на община Перник. Това е подкрепа в труден момент. В този период община Перник удря едно рамо на бизнеса. Не се сещам друго нещо да може да бъде изискано от общината в момента. Държавата според мен не прави достатъчно, за да помогне на бизнеса и хората. Забавянето на плащане на сметки не е помощ. Кризата влияе убийствено на бизнеса“, смята босът на кафе „Бриф“.

Димитър Василев собственик на прочутото заведение „Карамел“ на улица „Кракра“ в центъра на Перник плаща наем на Общината за лятна градинска площ.

„Отмяната на наемите за лятна градинска площ за времето на извънредното положение е глътка въздух за нас, защото така не трябва да мислим как да платим сметките и не ни тежи. Така няма да се дозакопаем в тази криза и няма да е нужно да освобождаваме персонала си. Страхотно е, че това нещо се случва в Перник. Аз също давам две помещения под наем и в самото начало на кризата звъннах на наемателите си, за да им кажа, че докато не работят не е нужно да плащат наем“, каза Василев.

Освен тези два примера, още десетки затворени бизнеса в Перник ще си отдъхнат от плащането на наеми за 2-та месеца,в които не работят, от мярката на кмета на Перник Станислав Владимиров.

Ето малка част от тях:

Ето какво каза кмета на Перник по темата вчера:

Г-н Владимиров, решихте да облекчите търговците – наематели на общински терени в Перник. По какъв начин?

В тази трудна ситуация, в която голяма част от тях не работят или работят при много малък обем на приходи, реших да ги облекчим. Това е малък жест към дребния бизнес в град Перник. Предложението ми е за срока на извънредното положение от месец март до месец май да не се заплащат дължимите суми за наеми към Община Перник.

Какви точно са тези обекти, които ще бъдат облекчени?

Това са магазини за обувки, пицарии, магазини за дрехи, сергиите на пазарите, кафенета – всички, които ползват общински терени за своя бизнес.

Ще има ли обекти, за които това облекчение няма да важи?

Това са рекламните билбордове в Перник, гаражи и тротоарното право на хладилниците, ползвани основно от магазините, тип нонстоп. Те ще продължат да плащат наемите си.

Откога ще влезе тази мярка?

Тя ще влезе със задна дата от началото на извънредното положение. Решението трябва да бъде гласувано от Общински съвет. Проведох разговор с председателя Димитър Колев, който пое ангажимент да разговаря с различните политически сили. Той е категорично подкрепя облекчението. Очаква се сесията на Общински съвет да бъде в края на месец април, като решението отново казвам, че ще влезе със задна дата.

Коментари

коментара