Най-обичаният селски кмет Виктор Викторов: Вече имаме проект за изграждането на водопровод и канализация в Драгичево

Виктор Викторов

Виктор Викторов, кмет на село Драгичево в интервю за седмичното предаване „Перничани-потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

Водещ: Г-н Викторов, колко е населението на село Драгичево и как се справяте със задържането им?

Виктор Викторов: Населението на Драгичево е около 4 000 души. Това са регистрираните по настоящ и постоянен адрес. Горе-долу половината са с постоянни адреси, а другите са с настоящ адрес, въпреки че в момента живеят сигурно повече, защото има доста хора, които не са регистрирани в селото. Ами как – стараем се да обръщаме внимание на всички, да не ги делим постоянно, на преминаващи, с настоящи адреси. Селото се развива много добре, може би това привлича хората от столицата и от близките градове към нашето село, защото е доста близко до София и до Перник, разстоянието горе-долу е еднакво. Развиваме се с бързи темпове, може би това е една от основните причини, а именно, че работим за неговото благоустрояване все по-добре.

Водещ: Откакто сте встъпили в длъжност, какво се е променило?

Виктор Викторов: Как да Ви кажа, по-добре е хората да кажат, какво се е променило, но доста неща се случиха. Първо, като встъпих в длъжност, направихме герб на самото село. В селото има един жител – Минчо Тодоров, който е известен художник и той го проектира, а след това го одобрихме с комисия, така че сме горди, че си имаме герб. Направихме и паметник на загиналите наши съселяни във всичките войни, които са около 27 на брой. Направихме детски площадки, направихме читалището – беше пострадало при земетресението от 2012 година, вече изглежда по съвсем различен начин. Площадът се промени, улиците, чистотата най-вече – докарали сме сметосъбиращи съдове, които вече са достатъчни за населението. В училищния двор също се промениха много нещата. Имаме около  150 деца в училището и 110 в детската градина и детската ясла. Направихме детски площадки – направили сме досега две: една в училището с фитнес уреди, и една в детската градина. Това е по ПОДОС  миналата година – за малките с люлки, пързалки и беседка. Първата година направихме в една от махалите на селото по същата програма една много хубава детска площадка, като предната в училището, благодарение на кмета Вяра Царовска, а от тази година вече имаме и отопление на пелети, което се усеща много. Салонът също не беше използван може би от около 20 години – отвътре сме го реновирали, вече се използва, сменихме му и настилката. Има доста добри деца като спортисти при нас, не знам дали знаете, че европейската и световна шампионка Венелина Венева води отбор по лека атлетика и скок на дължина и височина. Децата се развиват отлично в спорта и тази година ще им направим една спортна площадка. Вече сме започнали с помощта на дарители и с помощта на Община Перник също. Освен това ще направим и още една детска площадка в центъра – вече документите, проектът всичко е пуснато, въпрос на време е, надявам се до началото на лятото спортната и детската площадка да са готови. В момента даже сме започнали пролетното почистване, малко изпреварихме пролетта, която още не е дошла, но нямаме много време. През цялата година не спираме да работим в тази насока.

Водещ: Г-н Викторов, кои са вашите приоритети за тази година?

Виктор Викторов: Един от най-важните приоритети е водопроводната система. Вече имаме проект за изграждането на водопровод и канализация в селото. Това е най- големият проект, в който ще се съсредоточим тази година, защото след като направим канализацията и водопровода, ние ще променим цялата инфраструктура на селото.

Вече ще започнем да асфалтираме улиците. Сега второстепенните улици в селото ги изкърпваме, другите ги подсушаваме, но вече като водопровода и канализацията са готови ще започнем да ги изграждаме изцяло с асфалт, като на една от улиците – ул. „Рударска“ вече сме сменили изцяло водопроводната мрежа.

Това е най-важното нещо за самото село, защото водопроводът е изграден през 1962 година и е доста стар. Ние в продължение на 3 години сме работили много силно с кмета на Перник и нейния екип специално за изграждането на този водопровод и канализация. И мога да се похваля, че проектът вече е пред мен на бюрото, така че остана само финансиране от министерството.

И се надявам, тази година преди лятото да започне самото му изграждане, защото ние сме най-голямото пернишко село в общината и постоянно идват нови и нови хора, поради тази причина това е най-важното нещо на този етап.

Водещ: Г-н Викторов, както знаем, в едно село най-важното, което събира хората е читалището и църквата. Предстои ли модернизацията на църквата или нейното освежаване?

Виктор Викторов: С читалището вече се справихме миналата година. Ние имаме много силен състав от народни танци. Читалището наистина грее като слънце на самия център на селото. Остава още малко обзавеждането да оправим, но читалището вече функционира. За църквата – още миналата година започнахме да правим ремонт на църквата отвън. Отпуснаха ни от вероизповеданията 6 хиляди лева, благодарение на правителство и общината получихме тази подкрепа. Сега се надявам да ни отпуснат още малко, защото тогава се развали времето и не успяхме да завършим проекта. Благодарение на още една фирма, която направи дарение, мисля че ще успеем да санираме черквата. До 20-на дена ремонтът ще е приключил. Младите хора също са много отзивчиви, когато правим някакви акции, винаги се отзовават и винаги са насреща, за което им благодаря и на тях. И мисля, че църквата до един месец ще бъде готова, както читалището в перфектен вид.

Водещ: Г-н Викторов, във връзка с проекта на светофарната уредба на северния изход на село Драгичево се проведе среща в София на 12 февруари тази година.

На срещата присъстваха и представители на АПИ. Нека само припомня на нашите слушатели, че този участък е проблемен от много време и поради интензивния трафик и сложността на терена има предпоставки за пътни инциденти. Какво се случи на срещата, какви решения бяха взети?

Виктор Викторов: На среща с жители на селото, направихме инициативен комитет. Като аз още преди

година и половина съм сигнализирал и съм се опитвал да отворим северния изход. И скоро след като сложиха мантинелите, тотално да не може да се излиза, тогава направихме едно събрание и хора от селото решиха да направят инициативен комитет, който заедно с мен беше на тази среща. На нея присъстваха представители на Община Перник, „Пътна полиция“-София, „Пътна полиция“-Перник, и на АПИ. На самата среща се разбрахме да вземем някакво крайно решение, защото този път наистина е затворен от много време. Там стават и доста тежки произшествия. След като сложихме мантинелата, там вкараха движението за София в една лента и може една от причините за тежките произшествия да е превишената скорост, защото след като пренасочиха движението в една лента и намалиха скоростта на 40 км и под 40 км, вече в продължение на една година има само една лека катастрофа. След това последваха още 2 срещи, на които  бе взето решение да се създаде проект за изграждане на светофарна уредба.  В петък преди празниците говорихме, проектът вече е в КАТ-София за съгласуване. Така че се надявам, че ще се вземе някакво решение, за да се отвори това кръстовище и самият изход, защото половината от жителите работят в София, отделно пътят се ползва и като авариен, когато става нещо на самия път 1 се води. Така че и там вече работим в някаква посока, която да стигнем до едно добро решение за населението.

Водещ: Да се надяваме, че резултатът ще бъде положителен и в полза на гражданите. Г-н Викторов, село Драгичево може да се гордее със съхранението и предаването в идните поколения – културно и историческо наследство, свързано с кукерските и маскарадни игри. Освен че в селото всеки празник е на почит, как премина отбелязването на Националният празник на България 3 март?

Виктор Викторов: Първо да Ви се похваля, че кукерската ни група тази година спечели сребърен медал за детска кукерска група, което е най-голямата радост както за мен, така и за читалището, така и за хората, защото децата наистина си я заслужиха. Всяка година, мисля че ставаме все по-добри особено в кукерската група. Миналата седмица гостувахме в Червен бряг и Луковит. Децата наистина заслужават да се оценява техния труд, защото те са хората, които ще запазят нашите традиции. По принцип в селото не пропускаме почти никакъв празник. На 3 март, пред новия паметник, който направихме, се събраха много хора и не знам дали заради паметника, но беше много мащабно. Почетохме героите, както подобава с една хубава програма.

Сега вече се стягаме за Тодоровден. Така че никой празник в селото не е пропуснат, защото ние наистина се опитваме да запазим традициите, защото нашите деди и прадеди го заслужават. Това е най-важното нещо – да не забравяме традициите, защото това ще ни спаси. Другото нещо, с което мога да се похваля – имаме футболен отбор, който също добре се движи в първенството. Работим на всички фронтове, както има една дума. Продължаваме да работим за благоустройството и най-вече за младите хора.

Имаме още много работа, безкрайно много работа имаме – ние сме максималисти. Трябва всички да сме единни, да бъдем позитивни, да бъдем малко по-чисти, както към себе си, така и към другите, мисля че нещата ще се случат точно така. Не трябва да проявяваме злоба към хората. Трябва да сме единни, защото това е нашият дом, това е нашето село.

Водещ: Поздравления за всички отличия, които сте получили. Надявам се в следващият ни разговор да имате още поводи, с които да се гордеете.

Виктор Викторов: Благодаря Ви.

И аз се надявам наистина да имаме много поводи за радост. По принцип пропуснах да кажа, че имаме самбо клуб, имаме европейска шампионка по сумо даже. Имаме сумо, джудо, самбо – почти всички спортове ги развиваме за децата, така че надявам се другия път като правим интервю да има още поводи за радост.