Сурвакари нахлуха в Парламента и шашнаха депутатите. Цветан Цветанов се скри зад кмета на Перник Вяра Церовска – СНИМКИ

Народното събрание се разтресе от мощни звънци и страховити маски от Перник. Групата сурвакари от пернишко влезе в кулоарите на парламента и удиви депутатите. Поводът за това бе откриването на фотоизложба „Духът на Сурва“ – едно от събитията съпътстващи големият Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019“ в Перник. 
Респектиран от страшните кукери, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов побърза да се скрие зад гърба на кмета на Перник Вяра Церовска
40  фотографии, запечатали безценни мигове от българския обичай бяха подредени в изложбата. А авторите са Асен Великов, Георги Димитров и Йордан Йорданов Дълес.
Изложбата беше открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която не скри, че за нея е огромно удоволствие да посрещне „Духът на Сурва“. Специално приветствие към участниците и гостите направи кметът Вяра Церовска.
„Тази прекрасна експозиция дава възможност всички да се докоснат до магията на Сурва. Благодарение на тримата фотографи атмосферата и емоцията в Перник стига до все повече хора. Сред нас има и истински сурвакари, които ще разиграят специални танци, за да бъде годината здрава, успешна и щастлива!“, сподели градоначалникът. Последваха аплодисменти и погледи на възхищение от страна на депутатът Красимир Велчев – в ляво и Цвета Караянчева – в дясно.

Кметът на Перник благодари за възможността хилядолетната българска традиция на маскарадните игри да оживее за втора поредна година в Народното събрание и покани всички присъстващи на откриването на фестивала на 25-ти януари.

Събитието е част от проявите, които предхождат 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който тази година ще бъде на 25, 26 и 27 януари.

Сред мощните сурвакари бе и Ванеса – дъщерята на кмета на село Драгичево, която миналата година събра очите заснета по изключителен начин от фотографът Асен Великов. Точно тази снимка, в която тогава се влюби цял Перник също бе изложена в Парламента. 
Кметът на Кметство Изток Емил Костадинов не пропусна да се щракне за спомен с хубавицата Ванеса
На откриването на изложбата присъстваха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов , народни представители от политическата сила, зам.-кметовете Севделина Ковачева и Йордан Павлов, секретарят Радослава Манова, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов, журналисти и фотографи.