Всичко писано за Сурва и първите плакати от фестивала пази пернишката библиотека

„Сурва и тайнството на маските” така е наречена изложбата на Регионална библиотека „Св. Минков”, която  представя малка част от фонда на библиотеката, свързан със Сурва.

В експозицията, подредена в Голямата читалня на библиотеката, са представени някои от последните книги, свързани с изследването на обичая и фестивала като например- „Международният  фестивал на маскарадните игри. Летопис „ на Милчо Георгиев, „Маскарадът и времето”- сборник с доклади от научната конференция от 2009г., „Български обредни маски”, ”Маскарадните игри. Минало и съвременност”, „Кукерът без маска” от Стоян Райчевски и Валерия Фол, „Маска и ритуал”,  „Кукери и сурвакари” от Живка Стаменова, различни рекламни книги за обичая и фестивала, излезли през последните години.

Изложбата представя много малка част от фонда на библиотеката, тъй като най- голямото книгохранилище в региона  разполага с  над 25 хиляди единици с информация за Сурва, включващи книги, сборници, бюлетини, публикации в периодичния печат, архивни документи и  фотоси, рекламни материали. Сред най- ценните са и първите плакати на фестивала. През 2012 година библиотеката издаде и пълен библиографски указател за Международния фестивал на маскарадните игри Сурва с автор Димитрина Чалъкова.