СУРВА Е! Пернишките села празнуват – ВИДЕО

Тази вечер десетки сурвакари в 57 пернишки села запалиха огньове и с шум на звънци и хлопатари спазиха хилядолетната традиция за прогонване на злото, за здраве и за берекет през Новата година.

Със завидна упоритост и страст пернишките сурвакари всяка година между 13 и 14-ти януари продължават да спазват традициите и да ги препредават на поколенията. Браво, Перник!

Утре ще е истински празник, а сурвакарите ще влязат във всяка къща да прогонят злото, да благословят стопаните и да представят обичая „сватба“. Хелоуин пасти да яде!

Ето и част от сурвакарските игри по селата в Перник тази вечер:

В село Расник за първи път сурвакри се събраха около огъня заедно с бабугери. Атрактивната група от село Брежани игра около огъня наравно с  три сурвакарски групи – от Расник, Сопица и Велковци.

В празника Сурва се потопиха стотици жители и гости по селата. Сред тях почетна обиколка направиха областния управител Ирена Соколова и кмета на Перник Вяра Церовска, заедно с общинари и заместници. В една от сурвакарските срещи в село Люлин двете видни дами на Перник поведоха сурвакарското хоро заедно с гласовита народна певица, която разчувства всички с изпълнението си на „Излел е Делю Хайдутин“.

Ритуалното откриване на местната „Сурва“ беше дадено в с. Бучино. Тътенът последва до селата Люлин и Расник, където си дадоха среща групите на Велковци, Сопица, Расник и гостуващата група на с. Брежани, обл. Благоевград. Маршрутът продължи през град Батановци, където в сурвакарските игри се включи колоритната група на с. Копаница. Финалът бе в кв. Бела вода, чиято група спечели сърцата на журито на МФМИ „Сурва“ 2018 и грабна най-голямата и най-желана награда – „Златна маска”.

Кметът на Квартал Изток Емил Костадинов и заместник кметицата по култура Севделина Ковачева позират на топло пред ритуалния огън, запален от сурвакарите.

„За нас перничани, тези които запазихме в сърцето на България този зимен обичай, месец януари е голям празник. Празник на фамилията и на хората, които обичат своята страна и своите традиции и го показват по един прекрасен начин„, коментира кметът на Перник Вяра Церовска. Тя отбеляза, че най- мащабното, най-красивото и авторитетно представяне на българските езически обичаи, могат да се видят само тук.

Сред присъстващите бяха и депутатите от ГЕРБ Александър Александров и Красимир Велчев.

„Сурова е традиция, която е в корена на българина и се радвам, че точно тук в Перник тя има своето продължение векове наред“, каза народният представител Красимир Вечев.

В село Друган развяха български знамена, с чанове и гайди прогониха злото

Снимки: Фейсбук

С грохот на страшни маски, звънци и заря прогониха злите духове в град Батановци

Снимка: Община Перник
Снимка: Община Перник
Снимка: Община Перник