За сурвакарите от село Люлин Сурва не е просто фестивал, а много повече

Снимка: Община Перник
За сурвакарската група от село Люлин „Сурва“ не е само тридневен фестивал. За тях приготовленията около него продължават целогодишно, а празненствата през целия месец. Тази година ще започнат своята изява на 13.01.2019 г. в 18:30 ч. пред читалище „Христо Ботев” , където ще бъде запален традиционният огън на Сурва. На 14.01.2019 г. ще бъдат посрещани по домовете в селото, за да наричат за здраве .На селската чешма в 14:00 ч. ще пресъздадат обичая „Сватба”.

Снимка: Община Перник
Ще можете да ги видите на фестивала в Брезник на 19.01.2019г. На 24.01.2019г. ще гостуват в кв.”Изток” , а на 26.01.2019г. в Перник и ще представят обичая „Посрещане на сурвакари в един български дом.
Село Люлин е сравнително ново село, създадено през 1961 г., но това всъщност е обединяването на двете села Райлово и Църнел , които са поддържали и представяли традицията . По разказите на 95-годишния дядо Евгени , дядото на кмета Евгени Евгениев , чиито спомени ни отвеждат в края на 20-те години на миналият век. За групата на звончарете е било лоша поличба да пропуснат някоя къща. Групата присъства на първия фестивал в Перник и оттогава не е пропуснала участие , като е запазено настояването на местните в нея да участват само хора , имащи връзка със селото.И ако преди всеки се е приготвял сам, сега има мечкарница, в която със съветите на по-старите, сътворява своя лик.

Снимка: Община Перник
Стремежът на групата е въпреки модерните времена да запазят автентичния стил на носиите, които се реставрират от жени от селото. И най-радостно е , че към стоте участници всяка година се присъединяват нови деца. Старанието на групата е възнаградено от наградата на кмета на Община Перник , на областния управител. Златен медал за поддържане и предаване на традицията , голямата награда за най-малък участник и сребърна маска от 2017 г. , но независимо от конкурсният характер за люлинци са приоритет празненствата в селото.

Коментари

коментара