Един млад учител от пернишко разказва какво е да работиш в малко училище

Младите учители трябва да стартират кариерата си от по-малки училища, тъй като в тях те получават повече подкрепа от колеги и има сплотеност между преподаватели и ученици каквато я няма в големите учебни заведения. Това сподели младият учител Петя Кирилова, която обучава в основно училище „Христо Смирненски“ в брезнишкото село Ноевци.

Петя Кирилова е част от колектива на училището в Ноевци за втора учебна година. Специалността, която е завършила е български език и литература, но преподава по история и рисуване в основното училище. На въпрос  дали е трудно да си учител на село, преподавателят отговори: „Учител е трудна и много отговорна задача където и да си. Няма значение дали си в училище на село или ще преподаваш в по-голямо училище. Задачата е трудна и отговорна. Разликата с по-големите училища е единствено, че имаме една слята паралелка, което може би малко е по-затруднено – в един час да преподаваш два урока. Искам да кажа, че подкрепям всички млади учители да започват от по-малко училище, защото когато децата са по-малко е по-лесно да се разбереш с тях. Знаеш животът на всяко едно дете и можеш да комуникираш по-отделно с него. Мисля, че повече се усещаме като приятели, отколкото ролята учител-ученик. Тук винаги има дразги, но мисля, че за една година доста се сближих с учениците и не бих желала да преподавам в друго училище. За момента тук се чувствам много добре.“, сподели преподавателят Петя Кирилова.

Младият учител от град Брезник, а учебното заведение е първото в нейната кариера. Въпреки че работата в Ноевци и харесва обмисля развитие на кариерата и в друго школо в бъдещ план. Петя Кирилова е благодарна на директорът на училището Ивелина Ангелова, която е дала възможност да стартира кариерата си и и помага. „В момента, в който завърших и реших да се занимавам с тази професия, тук имаше свободно място. Кандидатствах като не знаех какво ще се случи – дали ще ме изберат или не, защото в момента има търсене на учители, но когато нямаш опит е малко по-трудно. В тази връзка искам да благодаря на госпожа Ивелина Ангелова, защото тя ме предпочете пред други преподаватели, които имат по-голям опит и повече години трудов стаж. Може да се каже, че тя ми даде старта на моята кариера. Искам да и благодаря, че ми даде шанс да се занимавам с това нещо. Естествено трябва да има някакво развитие, но определено по-добрият вариант е да започнеш от по-малко училище от гледна точка, че колективът много те подкрепя. Всеки сам се чувства кога е готов да отиде в по-голямо училище и да започне да се развива сам. Но тук получаваш подкрепа, която според мен не можеш да получиш в по-големите училища. Там където колективът е по-малък, хората повече вярват в теб и повече те подкрепят. Просто трябва да има кой да ти подаде ръка, за да преодоляваш трудностите.“, добави Петя Кирилова.

Източник: Zapadno.com

Коментари

коментара