Изтича срокът за плащане на данъци в Община Перник

До края на октомври е срокът за плащане на втората вноска от данъка за моторно-превозни средства, а за недвижими имоти – до 31 декември. От местната приходна агенция приканват гражданите да платят задълженията си в срок и да избегнат санкции.

„1300 акта в размер на 5 милиона лева неплатени данъци ще бъдат връчени по надлежен ред на некоректни платци. Когато бъде предаден за принудително изпълнение, дългът нараства значително с наказателните лихви и таксите на съдебния изпълнител“ , обясни директорът на Дирекция „Местни приходи и такси“ Ивета Боянова .

 От „Местни данъци и такси“ съветват гражданите, ако получат акт, да посетят незабавно дирекцията, където може да им бъде изготвен индивидуален план за разсрочено плащане и да си спестят излишни разходи.

Данъчните си задължения гражданите могат да платят  в офиса на дирекцията в центъра на града, на изнесените работни места в община Перник и кметство Изток, в Български пощи, банкови институции и онлайн чрез електронния портал на сайта на Общината.
Все повече перничани плащат налозите си по електронен път, а 51 % от гражданите, които вече са се издължили към местната хазна, са предпочели безкасовите плащания. Данните към момента сочат 81 % изпълнение на заложения бюджет или постъпилите от местни данъци и такси средства са в размер на  15 милиона лева.
Ивета Боянова припомни, че до дни ще бъдат обнародвани и ще влязат в сила промените в данъчното законодателство. Така през 2019-та с 30 % ще се увеличи налогът на по-старите автомобили,  произведени преди 15 и повече години. В левово изражение разликата ще бъде между 8 и 12 лв.
За декларирано като основно жилище гражданите плащат 50 % от дължимия данък. Много граждани обаче се възползват от недостатъците на сегашната система и ползват данъчното облекчение два пъти, ако притежават жилища в две отделни общини и декларират и двете като основни. С влизането на промените в сила системата ще засича всеки незаконен опит за избягване на данъци.

Коментари

коментара