„Дейли Мейл“ ни разкости: Харчите милиони от Европа, за да направите крепости от сирене и картон

България харчи пари от европейските данъкоплатци в размер на 80 млн. паунда, за да направи древните си замъци да изглеждат като „сирене и картон“.

С това заглавие излезе вестник „Дейли Мейл“ по повод бутафорните ни и срамни реставрации на хилядолетната ни история. А всички добре знаем, че един от най-безумните и гротескни примери за това е именно нашата пернишка крепост – Кракра, която перничани иронично нарекоха Кракра Ленд и която струваше 5 милиона лева. 

Балканската нация е изразходвала 80 млн. паунда от Фонда за регионално развитие на ЕС. Вместо обаче с тези средства да възраждат славата на хилядолетната българска история, бутафорните реставрации се подиграват с нея.

Един от ярките примери за бутафорна реставрация е крепостта Кракра. Все пак местните власти от Перник са обещали да премахнат лошата реставрация, веднага след като изтече  изтече минимумът на експлоатация. Другите лоши реставрации са Траянови врата и византийската крепост Яйлата.

Българското правителство е похарчило десетки милиони евро от средствата за ремонт на средновековни замъци.

Ето и какво пише в статията на „Дейли Мейл“, чиито оригинал можете да видите ТУК

Балканската държава е изразходвала 80 млн. Паунда от Фонда за регионално развитие на ЕС за оправяне на древни замъци и крепости, но вместо да ги върне към предишната си слава, строителните работи ги правят смях.

Скъпите реконструкции са оставили мощите да изглеждат така, сякаш са направени от „сирене и картон“ и това е прогонило туристите.

Средновековният за Кракра в Перник, западната част на България и римската крепост Траянови Врата близо до Ихтиман и други, са привлекли гнева на природозащитниците, след като са били построени отново с полимербетон, често използван за изработване на тротоари.

Такава беше реакцията на възстановяването на крепостта Кракра в Перник, на която местните власти заявиха, че ще разрушат допълненията през 2019 г.

Пернишката крепост е наречена „замък от картон“, поради лошото изпълнение.

Византийската крепост Яйлта е наречена  „крепост от сирене“, след като тя е възстановена с гладки бели блокчета, които се сблъскват с подложената на атмосферни влияния фасада.

Странният дебат идва, тъй като Европейският съюз е изправен пред нов поглед върху начина, по който се изразходват средствата му за развитие.

Коментари

коментара