Как ремонтират площад „Кракра“, кой счупи буквата Е и как перничани реагират на новото в града?

Усилено обновяване и ремонти текат в разгара на отпускарския сезон в Перник. 

Втори ден се подменят счупените плочи на сравнитено новия площад „Кракра Пернишки“. Едновременно с това се извършва и почистване на шахтите. В кв. Драгановец се изгражда нова футболна площадка, а в кв. Проучване по желание на местните ремонтът е отложен с една година и към днешна дата там също се строи.

Продължава изграждането и на Парка на предизвикателствата в местността Войниковец, който е с площ от 20 декара. Той е част от мащабния проект за подобряване на градската среда на стойност 1 милион 329 хиляди лева.

„В последния етап сме на един наистина забележтелен парк за цялата западна България. Този парк ще крие много изненади за всички възрасти. Той е разделен на различни зони, има сцена, на която могат да се провят всякакви представления. Има така наречента зона на философския камък, в която могат да се играят различни игри. Там ще може да се построи палатков лагер, както и да се издигне на пилон знамето на групата, която ще направи тази организация. На същото място имаме три зони за игри в различни възрастови групи. На същото място се изгради и една голяма красива въжена градина, хексагон, който е истинско предизвикателство, ще бъдат взети необходимите обезоопасителни мерки, за да се върви по него. Паркът ще има и паркинг, и тоалетна и ще бъде достъпен за хора с увреждания. Всички са добе дошли“, каза пред телевизия Кракра кмета Вяра Церовска.

Въпреки изграденото обаче не са редки случаите на вандалски прояви от страна на гражданите.

„Наистина, много ни е болно, когато видим изграденото да се руши“, коментира Церовска, като даде пример за счупеният наскоро надпис с името на Перник на площада.

„На камерата видяхме две момиченца, които се снимат, качиха се на надписа и счупиха буквичката Е. Но няма да ги покажем. Знаем, че за тях това също не е приятно и не е удобно. Момиченцетто, което счупи буквата също се нарани. …Но наистина трябва да мислим за това, което правим.  Важно е да пазим това, което е изградено“.

„Болно ми е да виждам как веднага след като сме направили красивата сцена в парка, някои от младежжите са отишли да я опорочат. Ние изцяло подменихме пода, оправихе счупения парапет, който можеше да нарани някой, измазахме стените. Но кому е нужно да бъде толкова груб? Преди два дни, строшени с груба сила част от съоръженията в новоизградения парк в квартал Тева. Нека всички ние да бъдем обединени около това да бъде хубав нашия град“, призова още кметицата на Перник.

Ето на това му се вика „култура“, описваща в един кадър манталитета на перничани. Снимкатаа е от фейсбук групата „Снимай Перник“:

Снимка: Фейсбук

 

Коментари

коментара