Гвардеец от Брезник покори връх Руй на колело

Повече от 700 планинари от България, Сърбия и Македония се включиха в деветото международно изкачване на връх Руй – първенецa на едноименна-та погранична планина в Западна България, висок 1706 метра. По традиция, датираща от 2010 година, покоряването на върха беше осъществено едновременно от българска и от сръбска страна. Тазгодишното мото на масовата туристическа проява бе „Традиция за бъдещето”. В покоряването на върха участие отново взе гвардеецът от Брезнишко Емил Драгомиров, пише сайта medianews.bg.

В ранния следобед на 23 юни планинарите от двете страни на границата се събраха на върха, където се снимаха за спомен и се повеселиха край граничната пирамида. С националния трибагреник в ръка, за пореден път покори Руй с велосипед гвардеецът Емил Драгомиров от община Брезник. Гвардеецът си направи снимка с топ журналиста от Мездра Мирослав Гетов.

Най-възрастният участник в туристическата проява бе 99-годишната Йелена Минарди от Ниш, а най-малките – 6-годишният Андрия Милошев от село Ракита и 8-годишният Александар Кръстич от Ниш. Сред участниците бяха също председателят на Сръбския планинарски съюз Исо Планич и 78-годишният Жарко Шотич от Ниш, който заедно със Саша Аранджелович и Мирослав Докман, са единствените трима планинари, участвали и в девет-те съвместни изкачвания на върха.

Снимка: medianews.bg

Коментари

коментара