РЕЗИЛ! Шепа хора излязоха в Трън на концерта на Васко Кръпката за годишнина от референдума

Снимка: Parka dineva , Фейсбук

С народна музика и при изключително слаб интерес започна шумно рекламираният рок-концерт с участието на Васко Кръпката в Трън. Бабата на известния блусар от „Подуяне“ е от трънско село, затова трънчани решиха да го поканят, за да отбележат годишнината от референдума. Това се случи днес, един месец по-рано от 16 юни, когато се проведе местното допитване, пише сайтът zapadno.com.

Снимка: zapadno

Замислен като събитие в стил „Уудсток“, организаторите планираха „от площада в Трън да прогърми вик, който да отекне и в покоите на властта“. Реалната ситуация днес обаче беше далеч от очакваната и едва ли ще се превърне в ежегоден фестивал – рекламно събитие за Трънско, всетрънски събор и „плашило срещу инвеститори“.

„Целият елит на Трън и Трънско се е събрал днес тук“, каза Парка Динева в уводното слово на концерта. С шовинистично самочувствие, с доза хумор, но и с известно разочарование, в думите на организаторите се четеше потвърждение, че са имали по-големи очаквания за присъствие на местни хора. Местните пък сигурно са били разочаровани от факта, че обещаната бира от производител с трънски корени не беше безплатна.

Снимка: zapadno

„Това събитие е организирано тук, за да ни напомни какво се случи преди една година“, заяви Хубен Николов – познат говорител от периода преди референдума. „За мен всички трънчани са едно и преди година доказахме, че не сме заспалите хора, за каквито ни мисля. Въпреки слабата посещаемост на този концерт, ми се ще да имаме усещането че винаги можем да се съберем в едно и като един да отстояваме интересите си.“

Информация за концерта беше разпространена до медиите от лице, което от месеци предпочита да остане анонимен пред своите съграждани, съмишленици и колеги-журналисти. Въпреки многократните призиви на местните хора да разкрие самоличността си, и до днес мистериозният Буни Камик остава много активен, но таен. Разбираемо, това поражда съмнение сред местните хора какви страхове или интереси биха накарали някого да работи за Трънския край, без да застава с лицето си зад своите думи и инициативи.

Снимка: Parka dineva , Фейсбук

Очевидно музикалното му събитие едва ли ще направи Трън „част от картата и календара на музикалните атракции в България“, както пише Буни Камик в трънските Фейсбук групи. Може би се оказа и лош пророк като нарече собствената си идея „фантастично-романтична“.

Официални съорганизатори на събитието бяха: Община Трън, сдружение „Трън“ и Трънското културно-просветно дружество „Руй“. От тях на сцената излезе само общинският съветник от БСП Ташко Минков и бившият кандидат-общински съветник от БСП, бивш щатен служител на Държавна сигурност, а сега – представител на дружество „Руй“ – Александър Гюров.

„Един 100 % трънчанин ви поздравява!“, започна Гюров. „От името на Трънското културно-просветно дружество „Руй“ ви поздравявам, че удържахме една сериозна победа – победа на любовта към Трънския край. Ние, софиянци, винаги сме били заедно с вас и винаги ще отстояваме трънската кауза.“ С готовност да помага на Трънския край, който е напуснал за да се установи в столицата, Гюров увери присъстващите: „По непотвърдени данни ние, трънчани в София, сме около 200 хиляди. Така че вие – трънчани, които живеете в Трън – знайте, че ние сме вашите посланици в София, в центъра и във всяка една институция. Ние сме винаги готови да помагаме.“

Общинският съветник Ташко Минков заяви: „Уважаеми съграждани, с голямо вълнение заставам пред вас. Една година след референдума остана една от най важните поуки, че нещо зависи от нас. Затова ви призовавам да забравим своите лични, политически амбиции и желания и да позволим да се сбъдва всичко хубаво, което трябва да се случи.“

От страна на Общината на събитието присъстваха още председателят на Общинския съвет Бойчо Харалампиев и кметът Цветислава Цветкова. Те не взеха думата от сцената, вероятно защото въпреки подкрепата си за концерта, не е редно Общината да заема страна във връзка с референдума.

Коментари

коментара