Нощ на музеите в Перник! Ето какво предстои да се случи в събота!

На 19 май в Регионалния исторически музей в Перник ще бъде отбелязана традиционната Европейска нощ на музеите. 

Нощ на музеите в Перник ни предлага: да стреляме с лък и да яздим кон на крепостта Кракра, да видим уникален съд, подарък от Константин Велики и да си спомним с изложба за емблематичния завод Кристал

Програмата предвижда изложби, концертни изяви, занимания на открито в пространството на Пернишката средновековна крепост във времето от 11 до 15 часа, както и предни години там посетителите ще могат да работят на грънчарско колело, да посетят ателиета по приложно изкуство, да се упражняват в стрелба с лък и езда.
Вечерта от 19 часа във фоайето на  сградата на музея ще бъде открита специалната изложба от един експонат „История разказана върху метал“. В обичайния за РИМ-Перник формат „Един експонат – една изложба“ ще бъде показан бронзов съд – патера от късноримската епоха (IV в.) с изключително интересно релефно изображение. Патерата е  открита случайно случайно при изкопни работи в землището на радомирското село Прибой и е постъпила в музея през 2004 г. Съдинката е един от малкото достигнали до наши дни метални сувенири-подаръци, раздавани от името на император Константин I Велики на висши сановници, изявени граждани, воини, на храмови комплекси, по повод освещаването на 11 май 330 г. на новата столица Константинопол.
Малко по-късно в експозиционната зала на музея ще бъде открита т. нар.  „КРИСТАЛ“(на) изложба“, припомняща   историята на пернишкия завод за стъкло „Кристал“ с фотоси и много предмети от производствената номенклатура на предприятието. Специална покана да присъстват на откриването на експозицията от музея отправят към всички перничани със сантимент  към завода.
По повод Европейската нощ на музеите дарителите на РИМ-Перник от последната година ще бъдат отличени с грамоти.
От 20 часа на 19 май до 01,00 часа на другия ден безплатно ще може да бъде разгледана постоянната експозиция на музея и временните изложби, подредени в залите. Отворен ще бъде за посещение и Подземния минен музей , където посещението е с билети.

Коментари

коментара