СРЕЩА НА ВЪРХА: Българи и сърби на масов поход към трънския връх Руй

Снимка: ruralbalkans

9-тото международно изкачване на връх Руй ще се състои на 23 юни. Мотото на съвместната инициатива е „Традиция за бъдеще“ и се организира от Община Трън и Община Бабушница, пише Zapadno.com.

Сборният пункт за изкачването ще е по традиция в трънското село Забел, откъдето ще се тръгне в 10:00 часа. За туристите без собствен транспорт ще бъде организиран превоз с автобус с от град Трън до село Забел. Организираният превоз ще потегли в 9:00 часа от паркинга пред Община Трън, а връщането ще бъде в интервала между 17:30 и 18:00 часа от селото. Престоят на върха ще бъде в часовия интервал от 13:00 часа до 16:00 часа българско време. По това време в района на върха ще пристигнат туристи от двете страни на границата без пресичането и, подчертават от общинската администрация в Трън. Маршрутът за изкачване ще бъде от село Забел – връх Руй – хижа „Руй“ – село Забел или село Ломница.

Туристическите дружества и организации, които ще подготвят самостоятелно изкачването могат да посочват и други маршрути,, но ще носят отговорност за лицата, които водят. До 15 юни ще се съставят списъци на желаещите да участват чрез организацията на Община Трън с посочени три имена по лична карта и ЕГН. С оглед осигуряване на разрешителен режим, подготвянето на списъци и носенето на лични документи по време на похода е задължително. Ще бъдат връщани туристи неспазили това изискване на граничните власти. Непълнолетни с лични карти и деца до 16 години е задължително да бъдат с придружител родител или упълномощено от родителите лице. Организираните групи могат да съставят самостоятелно списъците на лицата, заедно с телефон за връзка на ръководителя на групата и да ги предоставят на граничните власти при поискване, уточняват още от общинската администрация.

През 2017 година в покоряването на първенеца се включиха около 1000 човека от България и Сърбия, като от българска страна броят им беше около 500. Разстоянието от трънското село Забел до връх Руй е 10 километра, които се минават за около 2 часа при нормално темпо на ходене. По трасето до върха няма вода. Туристите предварително са предупредени, че в планината има опасност от рязка смяна на времето.

Преди дни Туристическа организация на Община Бабушница даде началото на фотоконкурс под надслов „Традиция за бъдеще“, който е съпътстващо събитие покрай изкачването на върха. Научете още по темата, ако сте пропуснали: Фотоконкурс за традиционното международно изкачване на връх Руй ще покаже най-добрите планинарски снимки в изложба

Коментари

коментара