ЕТО Я! Прекрасната сурвакарка от любимата снимка на перничани – Ванеса от Драгичево!

Снимка: Десислава Зонева

Ето кое е момичето от снимката на фотографа Асен Великов – сурвакарката с вдигнат лик, в която се влюби цял Перник! 

Тя се казва Ванеса и е дъщеря на най-обичания селски кмет в пернишко – кметът на село Драгичево Виктор Викторов. Живее при семейството си в Драгичево и е студентка в НБУ със специалност „Психология“.

В мистичната нощ на Сурва – 13 срещу 14 януари, заедно с групата на Драгичево Ванеса облича сурвакарския костюм, връзва на кръста си тежки звънци и слага високия лик на раменете си. Носи 10 килограма в сурвакарската нощ.

Какво я кара да го направи? 

„За първи път взех участие в групата на Драгичево, преди 10 години. Тогава бях част от обичая сватба. Започнах да се маскирам с лик и костюм преди 4 г. и смятам още дълго време да га правя. С групата сме ходили на много фестивали , взимали сме награди. Никога не съм приемала Сурва, като нещо повърхностно. Напротив. В момента, в който облечеш сурвакарския костюм и поемеш тежестта на лика , духът и традицията те завладяват , тогава завинаги ставаш част от магията на СУРВА. Започваш да се грижиш за дрехите, чановете и маските , така както пазиш и уважаваш нещо твое. Изработката на маските е много трудна. С нея си захващат само майстори“, казва Ванеса за читателите на ZaPernik.com

И добавя, че за ликовете не се избиват целенасочено животни. Застрашени животни по маските ни няма.

Попитахме я какво смята за отношението на някои хора, че момиче не може да се маскира като сурвакар…

„Разбирам, че има хора които се възмущават, че момиче се „крие“ зад маската. Аз мисля, че ние, българите, сме народ с впечатляваща история и дълбоки традиции. Всеки един край в България има своите обичаи. Няма нищо по хубаво от това да знаем кои сме и да съхраняваме българското. В това отношение не трябва да се делим, а да се обединим, ние сме Българи. Никой от нас не нарушава и осмива родното. Искаме да го запазим и предадем. Живеем в различно време, нормално е да има разлика от преди няколко века. Държим на СУРВА и винаги ще бъде така. Аз се гордея с хората, които са част от българските нрави и традиции. Виждам желание във все повече млади хора. Това ме прави много щастлива и положително настроена. Благодаря им, че ги има“.

ZaPernik.com попита Ванеса и за уникалния миг, уловен от фотографа Асен Великов.

„Снимката, която засне г-н Асен Великов, стана моментно. Не сме имали уговорка как да застана , къде и какво да правя. Обърнах се и той беше там. Имаше още фотографи, които снимаха. Няма да крия , че се чувствах много специално. Радвам се, че стана толкова ефектна и красива фотография. Гордея се с този момент и искам да изкажа благодарности на фотографа“.

Ванеса е дъщеря на един от най-уважаваните и обичани кметове в пернишко. След като стана кмет на Драгичево, Виктор Викторов утвърди добрия си нрав, вместо да се промени както повечето управници. Дори преди време дрегичевци написаха благодарствено писмо към своя кмет, което изпратиха до ZaPernik.com – нещо, което никога досега не се беше случвало.

За баща си Ванеса казва: „Гордея се с него. Той е човек, който работи за хората и го показва с резултати. Страхотен баща и добър приятел„.

А на всички перничани Ванеса пожелава:

„Апелирам всички, които имат желание да бъдат част от фестивала и да усетят тръпката, да го направят. Перничани са голяма част от традицията и фолклорния ни потенциал, дано останат все така твърди и непреклонни и здрави, разбира се“.

Ванеса Викторова е страхотен пример за младите хора не само от Перник, но и от цялата страна. Дъщеря на обичан кмет, възпитана, естествена, образована и радееща за българската традиция и фолклор. Тя е едно от момичетата на България, които трябва да пазим, да обичаме и да им даваме бъдеще – тук, в Родината.

Снимка: Асен Великов