Първи думи на държавата за тежката катастрофа с перничани край Микре

„Факт е, че автобусът е навлязъл в насрещното платно на камиона. Не знаем каква е причината за това. По обясненията на шофьора на камиона микробусът е излязъл неочаквано. Това съобщи на извънреден брифинг окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

Общо 28 са пострадали при инцидента, 9 са починали. Извършва се оглед на място. Христо Терзийски от ГД „Полиция“ каза, че фирмата от която е микробусът има редовно издаден лиценз за превоз, съобщи БЛИЦ.

Създадена е пълна мобилизация на екипите, за оказване на помощ на пострадалите. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от мястото на катастрофата преди минути.

Факт е, че автобусът е навлязъл в насрещното платно на камиона. Не знаем каква е причината за това. По обясненията на шофьора на камиона микробусът е излязъл неочаквано, стана ясно още по време на брифинга.

КАКВО Е СЪСТОЯНИЕТО НА ОЦЕЛЕЛИТЕ?

20 перничани от микробуса ковчег са постъпили в болницата в Ловеч. Двама от тях били в критично състояние и в последствие са починали, казаха от болницата. Останалите пациенти са настанени в ортопедия и хирургия, където им се извършват операции.  Около 7 от хората са с тежки фрактури. 

„Жертвите на този етап са 9, ситуацията е много динамична, дано да няма повече жертви. Всички останали са ранени, едни по-тежко, други по-леко. Тези, които са със сериозни фрактури, имаме специализирана техника, ще ги заведем в София за продължаване на лечението“, каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев .

„Обадих се във ВМА и болница „Лозенец“ и бяха изпратени четири реанимобила, напълно окомплектовани, с всичко необходимо, което се налага да се използва в такива случаи. Освен това бяха мобилизирани екипите на спешната помощ от областите Ловеч и Плевен. В същото време вътре в самата болница, по думите на директорката на болницата, е създадена пълна организация, за да могат да бъдат прегледани и обслужени пострадалите“, каза министър Ананиев.

По думите му всичко, което е необходимо за оказване на първа помощ и за последващо лечение, ще бъде осигурено. Той поясни, че веднага след приключването на брифинга ще отиде лично да види какво е състоянието на болните и от какво има нужда болницата в Ловеч, пише ПИК.

Шефът на ВМА професор Венцислав Мутафчийски разкри ужасяващи подробности за катастрофата край Микре, при която загинаха 9 души.

„Четирима пострадали ще бъдат докарани във ВМА. Жена е с тежка лицева травма и сега се решава дали ще може да се кара до Софиа. Шест човека със счупени тазове, а при тази травма обикновено се губи по около 2 литра кръв. Травмата е изключително тежка. Това е и причината да изпратим не хирурзи и травматолози, а реаниматори от ВМА на мястото на инцидента“, обясни професорът.

„Очаква се да бъдат транспортирани четирима души, от които една жена е с тежка лицева травма и с множество счупвания, пострадали при катастрофата край с. Микре“, заяви по време на брифинг полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – ВРИД началник на Военномедицинска академия.

„Нашите екипи са готови, разпоредил съм се специално за пострадалата с лицевата травма – лицево-челюстни, УНГ специалисти, освободихме цяла зала от реанимация, това са нормални процедури при масови постъпвания на пострадали”, поясни проф. Мутафчийски.

„Всички линейки, които сме изпратили от ВМА, са заредени със всички консумативи, необходими при постъпване на масово пострадали. Направихме своята оценка за кръв, имаме достатъчно кръв, в готовност сме да изпратим кръв, можем да дадем и на други болници, ако се наложи”, заяви проф. Мутафчийски.

ВАЖНО!

В дежурната част на Областната дирекция на МВР – Ловеч временно функционира телефонна линия – 0887 593 168, на която роднини и близки могат да получат информация за хората, загинали и пострадали при тежкия пътен инцидент край село Микре. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

От МВР призовават да не се злоупотребява с телефонната линия, тъй като тя функционира само и единствено в помощ на засегнатите семейства.

Коментари

коментара