115 години духова музика в Перник! Гответе се за незабравим концерт пълен с изненади и ударно начало: за първи път ще чуем марша „Под флага на Родината“, първият и единствен дует в България флейта и туба и за десерт – бате Енчо пее италианска народна песен, оркестрирана от маестро Трифон Трифонов

Перник е противоречив град. Но едно от нещата, с които можем да се гордеем безспорно е емблематичният ни „Духов оркестър“. И има защо. Той се ражда преди цели 115 години и продължавата да е неизменна част от всеки празник в града ни. 

През 1902 година  „Мини Перник” поставят началото на духовата музика в нашия град. Чешки и български капелмайстори изграждат уникален за времето си състав, който става основа за музикалната традиция на гр. Перник.Дългогодишен диригент на музикантите е маестро Христо Тонев. Почти всички  оркестрации  и композиции за оркестъра са създадени от него. А от 2008 година диригент на Духов оркестър – Перник е Трифон Трифонов. Под негово ръководство е записан първият компакт диск на оркестъра “Волни тромпети”.

Именно на плещите на Трифон Трифонов пада отговорната задача за големия юбилеен концерт, който ще се състои на 2-ри ноември от 18:00ч. в Двореца на културата.
Концертът се казва „Празник в Граовско“ и обещава да поднесе много прелюбопитни изненади на перничани. Ето какво разкрива маестро Трифон Трифонов за читателите на ZaPernik.com:
 
Маестро Трифонов, разкажете ни за това какво да очакват пернични по повод 115-годишния юбилей и старта на ноемврийските музикални дни в Перник?
 
– Концертът „Празник в граовско“ е пиеса на маестро Христо Тонев за соло гайда и духов оркестър.
Тази година маестро Тонев трябваше да навърши 80 години. А неговите колеги от Духовия оркестър искаме да го почетем като именуваме репитиционната зала на негово име. Внесох молба до общинския съвет и вече е гласувано. Очакваме в четвъртък официално да се именува залата в присъствието на кмета на Перник Вяра Церовска, както и в присъствието на съпругата на маестро Тонев.
Относно пиесата, солист ще бъде Венци Андонов. Други солисти са Елена Механджийска с песен на Илайза от мюзикъла „Моята прекрасна лейди“, китариста Даниел Тодоров с едно парче на Карлос Сантана, Юлиана Трифонова с „Обич“.
 
Пред пернишката публика ще застане и първият и единствен дует в България флейта и туба, най-високия и най-ниския инструмент в световната музикална практика. Това е дуета Бояджиева – Темнисков. Те ще изсвирят една класическа пиеса – „Слона и мухата“.
Участие с два танца ще вземат деца от балета воден от Йоана Йорданова към ОДК Перник.
Три момичета от ансамбъла „Граовска младост“ ще изпеят китка от три македонски песни в 9/8.
Казваш, че една от изненадите на вечерта ще бъде известният на малки и големи бате Енчо?
– Да, той ще дебютира за първи път с голям оркестър и ще пее италианска народна музика. Направих му оркестрацията, а песента е от Пуля южна Италия.

Обещавате да започнете концерта ударно – с марш…
– Да, ще започнем концерта с марш „Под флага на Родината“. Ние сме първите и единствени изпълнители на този марш. Той е композиран от Орлин Бебенов – мой приятел спечелил с него втора награда за написване на произведение в стил Дико Илиев в Монтана миналата година.
 
Целият живот ти е минал посветен на Духовия оркестър на Перник. Какви емоции те обземат в навечерието на тази 115 – та годишнина?
– Само положителни. За мен е чест, че ми се падна аз да организирам това честване. Оркестърът го е имало 100 години преди аз да дойда в Перник. Ще го има и след мен…Минали са десетки диригенти, кой от кой по-добри. Но оркестъра е един.
 
Имал ли си тежки, емоционални моменти, за теб и за оркестъра, които са останали в съзнанието ти през годините?
– Точен момент не си спомням. Но ми беше адски трудно след Христо Тонев да се изправя на неговото място. Аз съм последният му ученик. Още усещам, че ми диша във врата. И продължавам да се уча от неговите партитури. Те са учебник.
Оттук натататък, към бъдещето…за какво мечтаеш, какво искаш да направите още в контекста на работата и творчеството?
– Винаги нещо ново и спонтанно се появява изневиделица. Така стана и с Енчо. С Дани го планувахме 2 години. С Йоана от юни месец се засякохме на едно участие. За всичко идва точния момент.
 
Още ли правите адаптации на съвременна музика изсвирена с класически инструменти? Работите ли с младото поколение музиканти?
Интересно е и много трудо и времеемко за мен. Народните песни, тарантелата на Енчо…
Всичко аз съм аранжирал и оркестрирал. Работим с Петя Даскалова, Кристина Миткова – все солисти на духовия оркестър от ДВГ Ванила с ръководител Петър Симеонов. Винаги търся музиканти и солисти от Перник. Но все по – трудно става. Професията ни не е атрактивна финансово. Това спира младото поколение. Трета година работя с деца в 16- то училище в кв. Църква. Там правя духов оркестър с благословията на директорката Елена Лозанова. Трудно е, защото интерес към духовата музика има, но трае за кратко. Тъкмо научат да държат инструмента и отива в друго училище. Имаме едно момиче, което от тази есен е ученичка в музикалното училище в София.

Какво ще си пожелаеш оттук насетне за теб, за музикантите, за перничани?
 
За оркестъра си пожелавам да се увеличи като състав, защото сега сме трудно да кажа дори малък или камерен оркестър, защото минималната бройка за такъв е 25 души. Пожелавам си и да не останем за местна употреба, а да имаме възможност да изнасяме такива концерти не само в Перник. За колегите – да са живи и здрави и да не ги тормози диригента.
 
А за перничани – да се радват на този прекрасен оркестър. Да го почитат, уважават и най-вече да го подкрепят в тези трудни моменти от финансово естество.

Коментари

коментара