Страхотен успех за майките-„революционерки в кухнята“ от Перник! Малчугани се забавляваха като сами си правеха сандвичи, лакомства и шейкове от здравословна храна

„Да храним децата си здравословно е мисия възможна!”

Това твърдят пернишките доброволки към Food Revolution Bulgaria и организаторки на първата здравословна кулинарна работилничка за деца в града, за които ZaPernik.com вече писа. Ето какво направиха тези четири усмихнати дами за децата в Перник!

Представете се кои сте вие и каква е каузата, която ви е обединила

Ние сме четири майки от Перник – Симона Гълъбова, Гинка Георгиева, Моника Симеонова и Антония Бабунска. В стремежа си да отглеждаме децата си по най-добрия за тях начин, всяка от нас, по един или друг път, е достигнала до принципите на здравословното хранене. Стремим се децата ни да консумират основно домашно приготвена храна, която им осигурява необходимите витамини, минерали, протеини, полезни мазнини и пр. Т. е., храна, която има стойност и им помага да растат здрави, жизнени, да имат добра памет и т. н. Всяка от нас, обаче, неизбежно се сблъсква с проблема със „сладките изкушения” и с всякакви боклучави храни в лъскави опаковки, които извират отвсякъде – освен в магазините, в училищните лафки, също и по детските площадки от „доброжелателно” черпещи майки, от любезни роднини, желаещи да доставят радост на детето и откъде ли още не. Затова, когато разбрахме за инициативата Food Revolution, която цели именно промяна в културата на хранене, без колебание решихме да се присъединим, като станем доброволци.

Разкажете малко повече за инициативата Food Revolution

Food Revolution е инициатива, стартирана от британския готвач Джейми Оливър. Целта е да настъпи промяна в детското хранене. За всички е ясно, че днес децата консумират твърде много въглехидратни храни – предимно сладки и тестени изделия, а това неизбежно в даден момент ще се отрази на тяхното здраве (влошава се състоянието на зъбите, костите, може да се стигне до наднормено тегло, опасност от развиване на диабет тип 2, хиперактивност, дефицит на вниманието и още много други). Именно поради това, британският готвач стратира редица инициативи, целящи ограмотяване на децата и техните родители относно ползите и вредите от различните храни; промяна на менюто в училищните столове и детските градини; известни са съдебните дела, които фондацията му води с вериги за бързо хранене.

В България има няколко души, които са одобрени от фондацията на Джейми Оливър за посланици в страната ни. Едва тази година обаче се даде широка гласност на това и последва призив към всички желаещи да дадат своя доброволен труд и усилия, за да се популяризира идеята за по-здравословно хранене на децата в България. Така се стигна до организирането на детски кулинарни работилнички на 19-20 май в над 15 града в страната.

Как премина работилничката в Перник?

Първо искаме да изкажем нашата благодарност към г-жа Татяна Китанова – Директор на ОДК – Перник, която прегърна идеята и ни предостави помещение, в което да проведем работилничката. Благодарим и на ZaPernik и на КТ „Кракра”, които дадоха гласност на събитието. Също и на Александра Бабунска, благодарение на която пък имаме снимков материал.

Самата кулинарна работилничка премина много добре и надмина дори нашите очаквания. Децата бяха невероятни – много активни, проявяваха жив интерес към всичко, което правехме и обяснявахме. Родителите с радост наблюдаваха как дечицата им апетитно си хапват сандвичи без колбаси, купешки кетчуп, майонеза и прочие. Сандвичите, които децата сами приготвиха, бяха от пълнозърнест хляб, изобилстваха от зеленчуци и бяха намазани с направен от самите тях пастет от извара, печени чушки и авокадо. После малчуганите се подсладиха с бонбони от сурови ядки и сушени плодове, забъркаха си здравословен бананово-какаов шейк, а накрая намазаха оризовки с домашен течен шоколад и ги украсиха с плодове. Играхме игри, с които децата се учиха кои храни трябва да преобладават в менюто им. Атмосферата беше прекрасна и за всички това бе едно много приятно и зареждащо преживяване.

Считате ли, че постигнахте целта, която си бяхте поставили с работилничката?

Да, определено! Поведението и реакциите на децата ни карат да вярваме, че здравословното хранене е „мисия възможна”. За наше щастие, усилията и средствата, които вложихме, времето, което посветихме, за да организираме и реализираме работилничката, определено си заслужаваха. Искахме да споделим някои от рецептите, които самите ние приготвяме вкъщи и, които най-вече, са одобрени от нашите деца. Искахме да дадем идеи на родителите как биха могли да предложат по-здравословни алтернативи на купешките храни. Другата ни цел бе да покажем, че когато децата участват в приготвянето на храната, са много по-склонни да я опитват и съответно – да я одобряват. Готвенето може да бъде едно приятно съвместно преживяване и начин да прекарваме повече време с малчуганите си.

Какво следва оттук нататък?

Намерението ни е да продължим с инициативите. Планираме да правим още кулинарни работилнички (обещали сме го на тези, които не успяха да се включат в първата, поради ограничения брой места). Обмисляме и инициативи, които да бъдат насочени повече към ограмотяване на родителите, тъй като те са тези, които решават какво да се слага на масата вкъщи. Нашата малка четиричленна група е отворена и всеки, който желае да се включи и счита, че би могъл да допринесе по някакъв начин за каузата, може да се присъедини. Това може да се случи чрез страницата ни във фейсук:

https://www.facebook.com/healthycookingpernik/?fref=ts

В национален план, амбициите на Food Revolution Bulgaria са по-мащабни: ангажиране на институциите с проблема за детското хранене; промяна на рецептурниците за детските заведения; промяна в законите и разпоредбите, касаещи предлагането и рекламирането на детски храни; създаване на една по-голяма общност, която да включва и лекари, учители, бизнес, земеделци, производители на храни и всички други, които по един или друг начин могат да допринесат за това децата ни да имат достъп до повече истинска храна. Всички знаем, че децата са бъдещето на една нация, и поради това тяхното здраве трябва да бъде изведено като национален приоритет!