Извънредно! Отложиха референдума на Трън!

Референдумът в Трън, който бе предвиден за 26-ти март е отложен. Това стана на извънредно заседание на Общинския съвет в пограничната община. Трънските съветници, които по-рано единодушно гласуваха ЗА референдум, сега отмениха всичките си решения. По думите на  временно изпълняващ длъжността председател на общинския съвет Бойчо Харалампиев, допитването до народа е отложено за по-късна дата.

Отлагането е станало по настояване на сега действащият областен управител на Перник Васил Михайлов. Мотивът му е, че решението за референдум и за изборни книжа е трябвало да се вземе в един и същи ден. /Решението за това да има референдум е взето на 8-ми февруари, а изборните книжа са одобрени 15 дни по-късно/.

Според областният управител това е незаконосъобразно. Така със заповед от 7 март той отменя решението с номер 38 за провеждане на този референдум. А процедурата за нов референдум ще започне наново.

Припомняме, че вчера над 200 души изкачиха Парамунската планина в знак на съпричастност и популяризиране на трънския референдум, както и в подкрепа на трънската природа, която според природозащитници е сериозно застрашена заради инвестиционните намерения за добив на злато в района.
Ответната реакция на този поход бе шествие на над 150 миньори, които дойдоха от Панагюрище в подкрепа на добива на злато в Трън под мотото „Аз съм миньор и аз обичам природата!“

Припомняме, че предишният областен управител на Перник Александър Александров подаде жалба в съда, че референдумът на Трън е незаконен. Жалбата му бе отхвърлена. Тогава жалби срещу референдума заваляха и отстрана на инвеститора и минно-геоложката камара.

Два лагера

Трън е разделен на два лагера – ЗА и ПРОТИВ добива на злато в трънско.

Според първите разкриването на мина ще доведе до икономически разцвет на изоставения трънски регион, ще подсигури работа на част от местното население, поне за годините на експлоатация на земните недра. И че това е възможност трънско да живне.

Според противниците обаче, това ще доведе до унищожаване на девствената трънска природа и носи риск за здравето на трънчани. Според тях Трън се отклонява от пътя си на развитие като екологично чист регион с развитие на туризма. И че не си струва за шепа дребни жълтици, които ще получи държавата от концесията, да бъде продадено природното богатство и да бъде застрашено здравето и живота на трънчани.

Именно отмененият Референдум бе кулминацията, която щеше да реши на чия страна са повечето трънчани и как те самите ще определят съдбата си. Кулминацията обаче се отлага….за неопределено време…

Be the first to comment

Leave a Reply