Трънският референдум е на път да стане по-скандален и от този на Слави! Последни напъни да бъде спрян: Златотърсачите също го дадоха на съд

След като стана ясно, че бившият областен управител на Перник Александър Алексадров е подал жалба до съда срещу гласуваният от общинските съветници на Трън референдум, втора жалба СРЕЩУ подаде и фирмата за добив на злато, чиито интереси са пряко засегнати от мнението на трънчани.

В последните часове от мандата си областният управител Александров внесе жалба до съда срещу трънския референдум, като мотивът му бе незаконосъобразност. Административният съд в Перник обаче отхвърли жалбата.

Сега втора жалба срещу Референдума е подала фирма “Евромакс сървисиз” ЕООД, която се бори да добива злато в трънския край, а нейната „борба“ е подкрепена с две ръце от Минно-геоложката камара.

„Фирмата има инвестиционно намерение за добив на злато в района и до вчера твърдеше, че се ползва с доверието и желанието на местната общност да реализира своето намерение“, съобщават до ZaPernik.com от НПО Трън, което е крайно против добива на злато в района. 

„През септември миналата година застъпници на това намерение внесоха в Общинския съвет на Трън подписка с 1300 подписа в подкрепа на инвестицията. След проверка на ТД ГРАО обаче се оказа, че в подписката повече от хиляда подписа не са валидни. Фигурираха дори подписи на хора, които са починали още преди да започне подписката. Съвсем резонно последва предложението на кмета на община Трън да се проведе официално допитване до жителите на общината. Предложението беше внесено пред Общинския съвет на Трън, който на свое заседание от 08.02.2017 г. единодушно реши да проведе местен референдум. Това е право на всяка община, гарантирано от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.
Какво е основанието, с което юридическо лице оспорва това право на общината, предстои да разберем от решението на Административния съд в Перник“, коменгират от НПО Трън.

От фирмата за добив на злато подчертаха, че не оспорват трънския референдум, а считат за незаконосъобразен начинът, по който е зададен въпроса.

Въпросът, който оспорват златотърсачите е: „Съгласни ли сте в общинския план за развитие за следващия период да не бъде включван добив на полезни изкопаеми?“

Според Ваня Денева, управител на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД, така формулиран въпросът означава: „Нека хората да решат дали общината да спазва законите“.

„Одобряването на устройствени планове се извършва по реда на Закона за устройство на територията. Когато изискванията по закона са изпълнени, референдумът не може да освободи общинския съвет от вмененото му по закон задължение да разглежда и одобрява устройствени планове“, заявява Ваня Денева.

Тя допълва, че жалбата им е прикрепена към жалбата на Минно-геоложката камара, които също са реагирали срещу така поставения референдум.

В крайна сметка решението да има или да няма Референдум остава на Административният съд.

Решението да се даде ли право на глас на трънчани явно ще дойде в последния момент, защото изборите са след броени дни.

 

Be the first to comment

Leave a Reply