Майстори разкриват тайната как се създават сурвакарските маски – на живо от центъра на Перник!

Работилницата за маски отвори днес врати в Общинския младежки дом. Осем майстори от различни селища в Пернишко показват в „Мечкарницата” как се прави сурвакарска маска, а посетителите ще могат да се докоснат до една малка част на тайните при изработването на маските.

IMG_4035
Гостите, дошли в „Мечкарницата“ бяха приветствани с темпераментни танци от формация „Чудно оро“ при ОМД.
„За мен е изключително вълнуващо да открия за втора поредна година „Мечкарницата“, защото съм убедена, че това е мястото, където най-ясно си личи магията на Сурва. Какво би могла да бъде Сурва без маските, изработени от майсторите? Те са носителите и проводниците на традицията, която с радост мога да кажа, че не е само пернишка. Сурва вече е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Вашият труд ще стане достояние на стотиците хиляди хора, които са в Перник през тези дни“– каза заместник-кметът по култура и образование Севделина Ковачева.

IMG_4029
Своя майсторлък в „Мечкарницата“ Малин от Лесковец който е доайен на Работилницата, Радослав от Батановци , Мариета Недкова, която освен изделия от кожа, прави и маски, Влако от Копаница, който прави по-нетрадиционни маски, майсторът но ножове Любомир Дудев и други. В „Мечкарницата” участват и представители на Националната занаятчийска камара, които показват своите невероятни сувенири и изделия.Свой щанд със сувенири имат и ученици от ІХ- то училище. Едни от най-атрактивните редовни участнички в „Мечкарницата“ са сестри Боянови от радомирското село Извор. Те посрещат гостите с баница и греяна ракия, а тази година показват как се плетат чорапите на сурвакарите.
IMG_4032
„Работилницата“ ще бъде отворена за посетители във фестивалните дни от 10.30 до 18.00 часа. Гостите ще могат да видят както процеса на изработване на сурвакарски маски и други занаятчийски технологии, така и сами да се включат в направата им.

Коментари

коментара