Язовир Студена се препълни по Великден

Нивото на язовир Студена по празниците е било близко до критичното, като в последните дни обема на язовира се е увеличил. 

На среща с  шефа на ВиК Борислав Иванов, областният управител Людмил Веселинов и кметът на Перник Станислав Владимиров е било босъдено как да бъде овладяна ситуацията.

Било е обсъдено количеството вода, което да се изпуска от водоема с оглед на предстоящите интензивни валежи, които се чакват.

По думите на Борислав Иванов от ВиК са били правени опити да се изпуска по-голямо количество вода от язовира, но това драстично вдигнало нивото на река Струма при село Студена. Това наложило намаляване на дебита на изпускане.

ZaPernik.com публикува снимки от действията на служителите да обезопасят речното корито в района на Студена, където в близост има и къщи.

Към момента от ВиК Перник казват, че ситуацията е спокойна, а язовирът значително е намалил обема си. Ситуацията обаче ще се следи, особено в критичните точки в района на село Студена, за да не се допускат критични ситуации.

От ВиК Перник съобщават, че към момента водният обем е около 24,5 млн.куб.метра, като се изпускат по 5300 кубични метра в секунда. Капацитетът на язовира е 24,2 млн. куб. м.