Земенския манастир чества паметта на своя патрон – Свети Йоан Богослов

На 8 май Православната Църква чества паметта на светия апостол и евангелист Йоан Богослов. Светецът е патрон на Земенския манастир и на действащата църква в град Земен.

Дори местни земенчани предлагат именно 8 май да бъде датата, на която се провежда и събора на манастира, тъй като малко хора знаят, че днес е храмовият празник на святото място.

Йоан Богослов е любимият ученик на Исус Христос. Главната тема на проповедите на апостол Йоан Богослов била любовта към Бог и към хората като главната Божия заповед и основа на християнството. Светите евангелисти Йоан Богослов, Марко, Лука и Матей можем да молим за укрепване на семейството. Понеже Йоан е роден в рибарско семейство, той също така се смята за покровител на риболовците. Свети Йоан Богослов починал от естествена смърт (единствен от апостолите) на 105 г. по време на управлението на император Траян.

Земенският манастир „Свети Йоан Богослов“ е основан през 11 век, а стенописите му са направени през 11 и 14 век.

Това е единственият български храм, които не е разрушаван и е запазен в автентичния му вид, така както е бил построен преди 1000 години. В най-забележителна и най-старата постройка на манастира се намира и стенописа на Света Анна, така както е нарисувана през 11-ти век. Според местните хора по тези места и по специално от този манастирски комплекс е тръгнало и богомилството.