Перник първенец по поставянето на новата пътна маркировка „Погледни“

На 1.11.2016 г.  от 11.30 часа  пред  пешеходната пътека, срещу входа на ОУ“Св.Иван Рилски“  в Перник   ще  отчетем  изпълнението  по полагане на пътна маркировка с надпис“ПОГЛЕДНИ“, съобразен с Новия Закон  за пътищата.  Новите стандарти за пешеходните пътеки са записани в Наредба №2 за пътната маркировка, която бе обнародвана в Държавен вестник.

    На събитието ще присъства кметът на Община Перник Вяра Церовска и заместниците й, представител на Държавната обществена комисия по безопасност на движението, по чието предложение бе направена промяната в закона,и представител на фирмата  изпълнител инж.Николай Васков.  

    Прилагането на новата маркировка  е във всички общини , като община Перник  се оказа  първенец. На територията на общината, пред всяко училище и детска градина има поставена маркировка с надпис“Погледни“ .  Сигнализиращият текст е  в началото на „зебрата” и е  комбиниран с хоризонтални стрелки, които сочат наляво или надясно в зависимост от посоката на движение на автомобилите. Според пътните експерти надписите на асфалта ще предизвикат вниманието на пешеходците  и велосипедистите и колкото и да са разсеяни, ще ги предизвика да се огледат преди да пресекат платното.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply