Възобновяват стара традиция на събора в Земенския манастир

Земен възобновява стара традиция. Това ще се случи по време на традиционния събор в Земенския манастир. 

Традиционният събор – земляческа среща на ЗЕМЕНСКИЯ МАНАСТИР „СВ. ЙОАН БОГОСЛОВ“ ще се проведе на 25 май 2024г. от 09:30 часа в двора на манастира.
По традиция на празника ще бъде отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве и благополучие, съобщиха от Община Земен.

Празничната програма ще включва разнообразни певчески и танцови изпълнения, а специално участие в нея ще вземат децата на Земен.
В манастирския двор ще бъде представена и изложба на младите и амбициозни художници от Сдружение “Млади Български Творци”.

„Сигурни сме, че милеете за нашият Земен и неговата вековна история, природни дадености и райски облик. Затова, с грижа и поглед в бъдещето, стъпвайки на традициите на региона, ние ще се опитаме да възродим важните за града, но забравени в миналото традиционни народни борби“, казват от администрацията на града, която тази година е с нов кмет – Михаил Златанов.

В  тазгодишното издание на събора ще се проведат демонстрационни борби за деца и юноши от СПОРТЕН КЛУБ ПО БОРБА „МИНЬОР“ ПЕРНИК, с президент и треньор Иво Ангелов – Световен шампион по борба, както и традиционни народни борби свободен стил в тежка категория над 85 кг.

В случай, че местни земенчани искат да участват в борбите, могат да се обадят до 19 май 2024г. на телефон 00359 899 168 645.

Отправяме и едно предизвикателство към посетителите на събитието – всеки, който има желание, нека бъде облечен в народна носия или да има елемент с фолклорен мотив във визията си, за да направим празника още по-красив, цветен и запомнящ се,  казват още организаторите  – Община Земен и НЧ „Светлина – 1924“ гр. Земен.