Областният управител на Перник Людмил Веселинов се самосезира за рушащия се храм в Брезнишко

Преди дни медиите Zapernik. com и Zapadno. com. излязоха със статии, от които става ясно, че години наред възрожденската църква „Света Троица“ в село Брезнишки извор е в много лошо състояние, покривът е разрушен, а дъждовете размиват стенописите. Това е причина и голяма част от църковната утвар да се съхранява в сградата на кметството.

В тази връзка на място отиде областният управител Людмил Веселинов заедно с кмета на Брезник Васил Узунов. След като се запозна със състоянието на църквата, той заяви, че ще предприеме всички необходими действия, които са в компетенциите на Областната администрация и ще съдейства за по-бързото разрешаване на казуса с храма, който е обявен за паметник на културата.

Областният управител пое ангажимент, че Администрацията ще помогне с експертно съгласуване на проекта, който ще бъде представен пред Националния институт за недвижимо културно наследство.

Църквата „Света Троица“ е построена през средата на XIX век, а камбаната, която е запазена и до днес, е от 1876г. Църквата е вписана и в Областния регистър на архитектурните паметници на културата.

Коментари

коментара