Перничанинът Яни Янков на път да спечели Звезде Гранда: Всички сърби ми се радват

Перничанинът Яни Янков е на път да покори Сърбия със своя глас. Той е на финала на сръбския музикален формат „Звезде Гарнда“. По този повод от бтв го поканиха да сподели емоцията от участието си любопитни неща от живота си. 

В един от епизодите на „Звезде Гранда“ Яни изпя българската народна песен „Излел е Делю Хайдутин“. Самият той сподели в предаването „Преди обед“ по бтв, че сърбите са били възхитени – при все, че не разбират българската народна музика, всички са останали очаровани от изпълнението. Яни сподели, че на сърбите им допада именно това – че когато се стигне до акапелно изпълнение на сцената на „Звезде Гарнда“, българинът Яни залага на корените си.

Яни признава, че не е имал амбицията да стига до финал и да печели, но „Звезде Гранда“ гледа от много малък и е видял доста звезди да тръгват оттам. „Питах се, ако има шанс българин да участва в този формат, защо да не се пробва“, казва Яни и добавя, че досега в Звезде Гарнда, който се води най-мащабния конкурс в Сърбия, българин не е участвал никога.

Конкурсът се провежда цели девет месеца, като има 14 кръга. В момента зрителите гледат 6-ти кръг. Менторът на Яни в предаването е Снежана Джурешич.

Янков споделя още, че журито на Звезде Гранда много му се радвали и винаги като го срещнели казвали: „къде си, бугарче“. На тях им било странно как чужденец има такава любов към тяхната музика и я изпълнява с такава емоция.

„От дете това е любимият ми стил музика. Започнах да пея българска народна музика при Гуна Иванова, 7-8 години бях неин ученик. Винаги съм харесвал трудните песни и като видя някоя трудна песен съм им казвал: Гунче, можеш ли да ми я запишеш“, споделя Яни.

От сръбските изпълнители люмибият му е Шабан Шаолич.

Яни споделя още, че като дете е бил приет да учи в музикалното училище „Любмир Пипков“. Той обаче се отказва заради това, че трябва ежедневно да пътува от Перник до София и се записва в техникума  по облекло и туризъм в Перник. Работи от 16-годишен в строителството, работил е като охрана и касиер в магазин. Преломният момент за Яни дошъл на един абитуриентски бал, където е имало оркестър, Яни изпял една песен, а ръководителя на оркестъра бил впечатлен от таланта му и му записал телефона. След време същият човек му се обадил и му предложил да пее в едно софийско заведение. И така Яни започнал да осъществява мечтата си да се занимава с музика. По-късно заминава и за Лондон, но носталгията го тегли все към България.

„Казват ми, че съм бил сърбопоклонник, но всъщност аз много си обичам Родината и искам да се развивам тук. Ако не гледаме толкова повърхностно, ние на балканите сме един народ“, казва още Яни Янков.

ZaPernik.com пожелава на Яни да бъде първият българин, не само участвал в Звезде Гранда, но и победил в Звезде Гранда. Успех!

Коментари

коментара