Минна дирекция в Перник приюти цветята, отглеждани от покойната изкуствоведка Ружа Маринска

Специално дарение получи Минната дирекция на Перник – огромни растения, които са били отглеждани от покойната вече българска изкуствоведка доц. д-р Ружа Маринска. Наследниците й взеха това решение в знак на уважение към историческия символ на Перник. 

От днес растенията бяха докарани и ще живеят в сградата на дирекцията в Перник. Самата Маринска малко преди да почине успя да посети Перник и да разгледа емблематичната сграда, паметник на културата.

Ружа Маринска е родена на 20 февруари 1944 г. в Смолян. Дъщеря е на изкуствоведа Лазар Марински. Пише статии и прави изследвания върху творчеството на Наум Хаджимладенов, Найден Петков, както и върху различни културологични проблеми.

По-късно се съсредоточава върху българското изкуство през ХХ век и по-специално върху проблемите на българския модернизъм. Организира някои от най-мащабните изложби в България, често придружени с конференции и дискусии по темата – Гео Милев и българският модернизъм. Директор е на Националната художествена галерия  през втората половина на 1990-те години. Преподава история на изкуството в Националната художествена академия и Нов български университет.

Ружа Маринска почина през 2022 г.

Коментари

коментара