Последните думи на Денди пред астролога му: Има вероятност да ми посегнат на живота!

„Предсказах на Денди, че го дебне опасност, два дни преди смъртта му.“

Това каза за „България Днес“ пловдивчанинът Красимир Куртев, познавач на мистичното и приживе личен астролог на покойния писател, столичен бохем и светски хроникьор Любомир Милчев-Денди, който си отиде в края на февруари 2022 г. По случая бе образувано до-съдебно производство, прекратено преди месец с мотива, че неговата трагична кончина не е предизвикана от насилствени действия.

„Денди ми е споделял много неща, въпреки че определено беше човек, който не допуска никого в своя вътрешен свят. Но за мен е правил изключение, а защо е избрал точно мен, не мога да отговоря. Разказвал ми е например как е ходел да се мие на мивките на заведенията в градинката на „Кристал“, защото на тавана, където живееше, нямало течаща вода“, спомня си „гуруто“.

Звездоброецът от Пловдив потвърди, че е имало моменти в живота на Денди, когато бохемът не е разполагал със средства, за да си купи дори храна. „На първо място беше кученцето му Хининус. Денди гледаше да нахрани него, а после себе си“, довери с тъга Куртев. Неговото обяснение за недоимъка на Любомир е изненадващо за „широката публика“, виждаща в него един остроумен и винаги блестящ аристократ. „Беше отхвърлен. Затова не можеше да се реализира и в материален план“, смята астрологът. „Денди беше капацитет с изключителен интелект и познания. Той бе явление. Но непризнат, така си и замина…“, допълва Красимир Куртев.

По думите на майстора на хороскопите ексцентричният интелектуалец му позвънил малко преди смъртта си, за да му каже, че животът му е в опасност. „Четири часа, преди да се случи това нещо с него, Денди ми се обади по телефона. Беше много притеснен. Каза ми: „Има вероятност да ми посегнат на живота“. Цитирам го дословно. Това бяха последните му думи. Аз му казах: „Спокойно, ако има нещо, звънни“, разкрива окултистът.

„Не сподели обаче кой и защо го заплашва. Каза само: „Затварям, ще се чуем после“. Бързаше занякъде, беше запъхтян. И повече не го чух“, твърди още Куртев. Той обаче не е разпитван. Според него причината е в това, че цитира думи на Милчев, но няма как да се докаже доколко реална е била заплахата. Да, могат да изискат записите от моя и неговия телефон на фаталната дата, но никой от разследващите не ме е потърсил. Ако са искали, да са го направили“, пояснява персоналният „звездоброец“ на българския Оскар Уайлд.

Красимир Куртев не крие, че и преди е имало нападения срещу Денди. „На няколко пъти са му посягали на улицата, хващали са го ревера, удряли са му шамари… Бил съм свидетел, защото в тези моменти сме говорили по телефона“, разкрива астрологът. „Но явно нещата тогава вече са били много по-дълбоки“, обобщава той.

„Предупреждавал съм го винаги за опасности, дадох му съвет да се отдалечи за известно време от столицата“, разказва Куртев. „Очевидно не ме е послушал изцяло, защото се върна в София. Но по едно време беше в провинцията заедно с Кристофър. Каза ми. че са били при родителите на Кристофър. Преди това бяха във Франция, после във Варна или някъде във Варненско“, огласява за сефте детайли от тайната биография на Денди неговият личен астролог.