Деца от Перник шашнаха със знания за будителите

Деца от 5-то СУ „П.Р Славейков” впечатлиха библиотекари със знания за будителите

Класовете от начален курс в 5- то СУ ”П.Р.Славейков” успяха да превърнат в истински празник честването на Деня на народните будители 1-ви ноември, което направиха в навечерието на празника. Те успяха да впечатлят библиотекарите от Регионална библиотека „Св. Минков” със знания за народните будители, както и с много песни и стихотворения за
празника, които са научили в училище.

Представители на библиотеката гостуваха в училището с мултимедийна презентация за 1- ви ноември. За най- малките ученици бе интересно да научат кои хора се наричат будители и защо. Пред тях беше представен и клип на 8- годишния Митко, който по интересен начин разяснява кои са най- известните народни будители и какво е направил всеки от тях за Родината. Четвъртокласник от училището пък разказа пред всички кой е Паисий Хилендарски и с какво е важна неговата История славянобългарска, тъй като този наш възрожденец е непознат за по-малките. Учениците разбраха, че и сега има народни будители сред нас, каквито са и техните учители.

Страхотно празнично настроение създадоха самите деца, които няколко пъти изпяха заедно популярната песен за 1-ви ноември по текст на Ангелина Жекова. Много аплодисменти имаше за всеки, който реши да каже стихотворение, свързано с празника, а желаещи имаше от всички класове. Очаровани от малките ученици на 5-то СУ, библиотекарите ги поканиха да станат читатели в детския отдел на библиотеката.

Коментари

коментара