Изборен скандал ТРЕСЕ Земен: Фалшиви регистрации по изборите и жалби срещу дерегистриране – ВИДЕО

Град Земен е в пернишка област. Населението му наброява около 1800 души. Проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройство установи допълнително регистрирани 180 души. Оказа се, че тези хора не живеят там и бяха дерегистрирани. Подозренията са, че тези регистрации са били потенциални гласове за местния вот, съобщи NOVA.

Един от регистрираните в Земен е Калин. Мъжът е общ работник на пазара в Перник. Казва, че дори не знае къде се намира градът, в който е регистриран. „Много пъти съм си губил личната карта. Никой не ми е предлагал пари”, обяснява той.

Георги от Брезник знае за регистрацията, направили му я срещу обещание. „Знаех, че се опитаха да ме регистрират. Казах им да ме отрегистрират. Опита се един човек, който идваше – не му знам името. Обещаваха ни работа”, уточнява мъжът.

И от регистрираните – към собствениците на имоти в града, където са записани. Стоян случайно научава, че живее с още седем души в къщата си в Земен, след като получава писма за непознати хора.

„Не познавам никого”, подчертава той. Подписът му бил фалшифициран. „Случайно кметът ме видя и ми вика, че съм пуснал жалба. Каза ми още: „Нали на теб не ти се занимаваше – аз да ти направя услуга ти попълних декларацията”, обясни Стоян.

Георги също случайно научава, че в бащиния дом на съпругата му са вписани няколко души. „Доколкото разбрах са шестима – от Дупница и Кюстендил”, посочи той. Също и в този случаи са фалшифицирани документи, казва семейството.

Регистрациите се правят от служба ГРАО. Екипът ни намира служителката, която ги е направила. „Някои хора ги видях лично, но не всички. По закон са длъжни да присъстват. Не всички съм ги виждала. Документите за мен са изрядни”, заяви тя.

След като стана ясно за допълнителните регистрации, кметът на Земен е излязъл в болничен. Търсим го в дома му. Димитър Сотиров има шест последователни мандата. Очакваше се отново да се кандидатира, но партията, която го подкрепяше, издигна друг кандидат.

На въпрос за 180-те регистрации, установени в селото, Сотиров каза: „Не мога да ви кажа, в болничен съм. Не знам, не съм в течение. Не че не знам, ама не ги знам кои са. Заповядайте утре да ви дам едно интервю”. На следващия ден Сотиров не спази уговорката си. Екипът ни не го намери за обещаното интервю.

Освен в Земен, регистрации са правени и в околните села. Например – село Жабляно. Нови обитатели са открити дори в Жаблянския манастир – 45 души. В Светата обител екипът ни намира само отец Йосиф и двамата му домашни любимци. Казва, че от години живее сам.

„Няма такива регистрации. Никога не е имало регистрирани 45 души. Не знам откъде излезе тази информация и кой си позволи да намесва манастира в такива предизборни спекулации”, отговори отец Йосиф.

В село Жабляно е регистриран и Карми Саид Кодас. Той е собственик на дюнерджийница Перник. „Мой приятел ме е регистрирал. Той е кандидат за общински съветник”, обясни Кодас.

Справката ни показа, че споменатия от Карми е кандидат за общински съветник. Търсим го, за да разберем правил ли е допълнителни регистрации, които да му осигурят гласове на предстоящия вот.

„Оставете ме намира. Камери не желая”, заявява кандидатът за общински съветник. В разговор без камера признава, че е пролетта е направил регистрации в имота си в Жабляно. „Действително, в моята къща има регистрирани хора. Има най различни уговорки – кой ще поддържа двора, кой ще довърши къщата. Нямам спомен колко са регистрираните в моята къща”, добавя той.

Регистрациите е направил кметският наместник на селото. Тя отказа да се срещне с екипа ни. Любопитното в случая е, че дни след дерегистрирането на 180-те души някои от тях обжалват това.

„Миналата седмица, в четвъртък, в края на работния ден бяха внесени 71 броя дела от граждани, регистрирани в Земен и околните села. Те оспорват заповед на кмета, с която са отписани в ГРАО”, коментира председателят на административният съд в Перник Ивайло Иванов.

Сред подалите жалба срещу дерегистрирането са Карми и Калин. „Жалба от мое име няма. Аз не мога да пиша и да чета”, споделя Калин. Тези жалби са внесени от упълномощен адвокат – бившият прокурор и член на Висшия съдебен съвет Нестор Несторов.

„Срещнах се с всички хора. Аз нямам отношение. Наеха ме едни хора, които бяха в Перник и ми звъннаха и аз отидох”, обяснява Несторов.

Според източници на NOVA над 50 заявления за гласуване са били подадени от един и същи IP адрес. По случая тече разследване.

Коментари

коментара