Спас Джоргов е първият кмет и общински съветник на Перник, а днес неговата правнучка Елица тръгва по стъпките му

Знаете ли, че Спас Иванов Джоргов е бил кмет на Перник от 06.02.1922 до 25.07.1924 г. и общински съветник в първия общински съвет на град Перник?

Неговото управление допринася за развитието на селището и утвърждаването на Перник през 1929 като град. Спас Джоргов е от първите общински съветници от основаването на град Перник.

През неговото управление благодарение новите мощности на ТЕЦ “З000V” е поставено улично осветление по улиците, от гарата с минното управление, около района на новостроящата се гимназия и кв. “Монте Карло”. Общинското управление е преместено в частна сграда в района на гаровия площад /съборена при строителството на Съдебната палата/. Докато е бил кмет е започната въздушна /кабелна/ индустриална железница с дължина 1850 метра. От фабриката на гара с. Бананови до кариерата на Голо Бърдо. Утвърдени са 1 държавна, 3 общински и 1 частна кариера- Кракра 2, Ялбовец, Радина могила и Твърди ливади.

Интересен факт е, че още от първия ден на кметуването си със заповед 115 от 07.02.1922 г. Забранява на Рангел Георгиев от Дивотино, секретар-бирник, да заема длъжността за 5 години, поради некадърност.

По негова инициатива се построява училището “д-р Петър Берон”. Извършена е корекция на р. Струма /в района на кино “Кракра”/. Завършено е строителството на железобетонния мост над реката.

През 1922 г. Е основано Дружество на пострадалите от войните “Инвалид”.

Днес, неговата правнучка Елица Александрова тръгва по стъпките му.

Елица Александрова e за първи път кандидат за общински съветник. Тя е правнучка на Спас Иванов Джоргов – един от първите кметове на Перник и общински съветник в първия общински съвет на града.

Елица е на 35 години от град Перник, семейна с две деца. Завършва История, а след тава магистратура Политики на ЕС и социални науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Професионалното си развитие стартира като сътрудник в Българска Академия на Науките, където натрупава ценен опит в комуникация с медии, управление на човешки ресурс, управление на европейски проекти.

В продължение на дестет години живее и работи в Нидерландия. Там преподава история и география в българското училище Амстердам. Богатият и професионален опит и дава възможност да заеме ръководни позиции в изграждането на едни от най- комплексните и престижни обекти в Европа – Дейта центрове на гигантите Гугъл, Майкрософт, Фейсбук, разположени на територията на Холандия, Белгия, Германия, Швеция и Дания.

Дали Елица ще успее да стане общински съветник от групата на ГЕРБ? Изборите са само след няколко дни.