Гениалният ход на ГЕРБ на местните избори! Защо партията на Бойко Борисов ще спечели НАЙ-МНОГО от това, че не издигна СВОЙ кандидат-кмет за Перник

Партия ГЕРБ е безспорно най-голямата партия в Перник. На последни избори тя е винаги номер едно по резултат в изборните урни. 

Партия ГЕРБ печели абсолютно всички парламентарни, евро избори,а в момента е с най-голямата група общински съветници, независимо от фиаското на управлението на бившия кмет Вяра Церовска и водната криза.

Партията на Бойко Борисов в Перник бързо се съвзе и започна да трупа победи, след загубата преди четири години за кмет на Перник. В момента ГЕРБ Перник носи на Бойко Борисов най-добрия процентно резултат в цяла България.

На предстоящите избори, ГЕРБ Перник не издига свой кандидат-кмет за Перник

Бойко Борисов подкрепя приятеля си Станислав Владимиров – досегашния кмет на града, с когото заедно превъзмогнаха водната криза. Някой смятат този ход за нестандартен и рисков за партията, но то е точно обратното.

На Борисов и ГЕРБ не им трябват свой кмет.

Много малка е вероятността някой да бие Станислав Владимиров – Станката. И Борисов знае това. И като хрътка се навърта около победителите. Нищо чудно да дойде в Перник, надушвайки победата на Владимиров.

Кметът Владимиров е безспорния фаворитът на перничани. Станката се състезава със себе си. При него е въпрос дали ще постави рекорд в България по висок вот или ще се наложи да се бие на балотаж, заклещен от бизнес интересите на града.

ГЕРБ обаче ще играят самостоятелно за своя листа.

И ще фокусират целите си усилия, за да направят максимално добър резултат и да вкарат много общински съветници. Да затвърдят позицията си, въпреки наличието на нов политически играч в града- „Движение за просперитет на Перник“ на кмета Владимиров.

Ето защо ГЕРБ играят умно на тези избори:

  • Бойко Борисов няма нужда да издига свой кмет, който да загуби изборите. Той остави това удоволствие за ППДБ.  ГЕРБ нямат проблеми да подкрепят сегашния кмет Владимиров.
  • Всички усилия на ГЕРБ ще бъдат впрегнати за листата си, докато при наличието на кандидат-кмет, цялата кампания се фокусира върху неговата особа, а съветниците са оставени на произвола на съдбата, на заден план.
  • Когато дадена партия издига и кмет и съветници, обикновено кмета получава повече вот, а съветниците по-малко. И обратното. Липсата на кандидат-кмет вдига листата. Тънък ход, който само опитните партии знаят и прилагат.

И тук идва втория гениален ход:

Сергията на ГЕРБ предлага избор:

Тези, които харесват кмета Станислав Владимиров, но са от ГЕРБ, ще подкрепят водача на листата Денислав Захариев – сегашен председател на Общинския съвет /ляво на снимката/.

Тези, които не харесват кмета Владимиров, но са от ГЕРБ, могат да изберат Емил Костадинов – бивш кмет на кв. Изток и бивш областен управител /дясно на снимката/. Костадинов е явна опозиция на кмета Владимиров в ГЕРБ. Същото важи и за съветника Александър Александров.

Така реално избирателят на ГЕРБ получава преференциална възможност да изберат за кое крило от ГЕРБ да гласуват. Избирателите не са ощетени. Избират между критичното крило или проуправленското.

Ето по този начин, ГЕРБ няма да има проблем с избирателите си, които мислят по-различно и опозиционно. Листата на партията за общински съветници е шарена и дава опции избирателя да се прегрупира сам.  Знаете, че ако някой общински съветник отключи повече от 7% от вота на партията, той може да пререди всички останали и да влезе в общинския съвет, дори да е на последното място.

ГЕРБ играе умно

Тя няма да се фокусира върху налагането на образ, който да се бори за кмет на Перник с вятърна мелница, а ще хвърли всички сили, за да наложи общинските си съветници.

ГЕРБ дава възможност на избирателите си да решат – дали да подкрепят по-критичните общински съветници като областния лидер Емил Костадинов или феновете на Станката като Денислав Захариев. 

ГЕРБ създаде реална демокрация в партията си в Перник и наистина отключи преференциалния смисъл на бюлетината. Избирателят е този , който решава кой да влезе и кой не в следващия общински съвет.