БЕЗЦЕННИ скулптури изложиха в Минната дирекция в Перник – дело на СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯ Асен Пейков, пред който е позирала самата София Лорен, СЪЗДАЛ знаменитата статуя на Леонардо да Винчи в Рим

Изключително ценни скулптурни оригинали – два гипсови портрета, изваяни от световноизвестния български скулптор Асен Пейков са предоставени в музейната сбирка на Минната дирекция на Перник и Художествената галерия от галерия “Роял”. За единия портрет е позирал популярния италиански писател Корадо Алваро, разбра ZaPernik.com.

Скулпторът Асен Пейков е един от най-знаковите автори на нашето време.

На път от летището във Фиумичино за Рим се извисява статуята на Леонардо да Винчи. Хиляди туристи, упътили се към Вечния град, всекидневно профучават с превозни средства край тази забележителност на италианската столица. Дали обаче те – иначе съвестно стискащи в ръцете си всякакви пътеводители и справочници за римските шедьоври, са чували някога, че изящната статуя, посрещаща ги още от летището, е дело на българския скулптор Асен Пейков?

В проведена анкета за Радио България се оказва, че над 60 процента от любознателните чужденци са наясно кой е автора на титаничната скултура. Оказва се обаче, че едва 44 процента от българите знаят, че фигурата на да Винчи въсщност е направена от техен сънародник.

Популярността на родения през 1908 г. в София Асен Пейков надхвърля границите не само на България и Италия, но и на Европа. Той завършва със златен медал Държавната художествена академия при скулптора проф. Андрей Николов. Трийсетгодишен напуска родината и се установява в Италия, където се превръща в една от водещите фигури на италианската скулптура.

През 40-те г. на миналия век Асен Пейков вече си е извоювал място в артистичния живот на Рим. По това време държи ателие на най-шикозната римска улица – Виа Маргута, и се движи в компанията на звезди от световна величина, които му позират за портрети. Негови другари в бохемския живот са Виторио де Сика, Федерико Фелини, Ава Гарднър. Когато младата американка снима в Рим “Босоногата графиня”, Асен Пейков ѝ извайва прекрасна скулптура.

Той превръща портрета в своя тема и под ръцете му оживяват исторически личности в широк времеви диапозон – от Моцарт до хан Аспарух, от Александър Флеминг до София Лорен. През 50-те и 60-те г. на м.в. той става един от най-търсените и ценени скулптори портретисти в Италия, а над хиляда негови творби са разпръснати в галерии и частни колекции в Съединените щати, Европа и Южна Америка.

Гигантската деветметрова бронзова статуя на Леонардо да Винчи, която скулпторът изработва след спечелен конкурс на римската община, е открита на 19 август 1960 г. Асен Пейков поставя ренесансовия гений на триметров пиедестал със сочеща ръка към небето, докато другата придържа въздушен винт – едно от изобретенията му, свързани с летенето.

Ценен в Света – подценен в България

За съжаление, скулпторът, когото почита цяла Италия и не само, не успява да добие слава и признание приживе в собствената си родина. През 1969 г. негов проект на паметник на хан Аспарух получава едва поощрителна награда от българското жури. След творчески живот, разгърнат в повече от три десетилетия, Асен Пейков напуска този свят през 1973 г. в страната, оценила неговия талант.

Днес площад в Рим носи името на Асен Пейков, а негови творби могат да бъдат видени в 16 италиански града. И макар славата на прочутата някога Виа Маргута отдавна да е помръкнала, там все още стои ателието на българина с някои от неговите скулптури, запазено благодарение на сина му Родолфо.

А ето и скулптурите, които са изложени в Перник.

Посмъртно да се докоснем до таланта на един велик български творец и все повече перничани и българи да научат за него: