Бившият кмет на Изток Ивайло Иванов: Закриването на градските кметства в Перник въобще не е лоша новина, защото лека полека и особено в последните 4 години те се обезсмислиха. Кметът на Църква дори демонстративно напусна по средата на мандата

Бившият кмет на кметско Изток Ивайло Иванов изрази мнение по повод новината ,че Общинската избирателна комисия закри изборите в четири пернишки кметства – Изток, Църква, Калкас и Бела вода. 

Ето какво казва Иванов:

Общинската избирателна комисия днес съвсем очаквано заличи градските кметства в Перник.

Като бивш кмет на Кметство Изток съм на мнение, че закриването на градските кметства в Перник въобще не е лоша новина, защото лека полека и особено в последните 4 години те се обезсмислиха. Кметът на Църква дори демонстративно напусна по средата на мандата.

В началото на моя мандат като кмет на Изток в далечната 2011 г. се опитахме да вдъхнем живот на кметствата, като чрез промени в една общинска наредба им гарантираме някакъв бюджет. Уви безуспешно.

Тогава в конфигурация с общински кметове от противостоящи политически сили, именно благодарение на това противопоставяне, остро и с цената на конфликти в Изток се правеше това онова. От това време е например кръговото на Кауфланд, две спортни площадки и т.н.

Кметът след мен, Е.Костадинов чрез точно обратната стратегия, а именно близост с общинския кмет, Церовска също успя да направи някои неща, например второто голямо кръгово на Ладовица и още няколко спортни площадки.

На сегашната кметица или не и се отдават нито едната, нито другата стратегия или този от когото зависи може да си позволи да мисли само за своите интереси, докато в Изток, а и в Църква, в Калкас и в Бела вода времето е спряло (справка продълговатото пластмасово кръгово на Банята). За разлика от същинския център на града, който цъфти. Безспорен факт.

Оставането на градските кметства ни гарантираше още от същото, т.е. още „4 години нищо”, поради описаните по-горе причини.

Лошата новина е, че всичко това се отнася в пълна сила и за селските кметства, които също са без бюджет, по селата нищо не се случва (справка Рударци, което никога не е било толкова занемарено), а почти единствената функция на селските кметове е когато някой почине, кметът да посочи къде близките му да го закопаят.

Коментари

коментара