Денислав Захариев от ГЕРБ за казуса с анулирането на изборите в 4-те кметства на Перник: ИТН и БСП издигнаха кметове, които не живеят в кметствата и сътвориха тази каша пред ЦИК. ГЕРБ е ударен много лошо, ще обжалваме в съда

Денислав Захариев
Денислав Захариев

Денислав Захариев е общински координатор на ГЕРБ Перник. Потърсихме го по скандалната тема със закриването на изборите в четири пернишки кметства – Изток, Църква, Калкас и Бела вода. 

Господин Захариев, как ще коментирате бомбата на деня – закриването от ЦИК на четири пернишки кметства – Изток, Калкас, Църква и Бела вода?

Денислав Захариев, ГЕРБ: Това е един изключителен неморален акт на първо място. Не може три седмици преди провеждане на изборите и при издигнати кандидати, да се взема подобно решение. Ако е трябвало да бъде взето такова решение и да бъдат закрити тези кметства е трябвало да стане поне преди една година, за да може хората и общинската администрация да вземат правилните решения и гражданите да не усетят липсата им, както и да не бъде застрашено административното им обслужване.

На второ място, като основание за закриване на кметствата, ЦИК посочва Указ на президента. Само, че при отварянето на Държавния вестник, Указа се състои от едно изречение – че се насрочват избори за кметове и общински съветници на 29 октомври 2023 година. Никъде в този указ не се споменава закриването на тези кметства. Това за мен е основание за обжалване на решението, което предстои да бъде взето от ОИК по указания на ЦИК.

На трето място, не трябва да забравяме, че това ни беше причинено от хора, които приемат правенето на политика и съдбите на град Перник и неговите квартали, като забавно телевизионно предаване и кандидатираха за кандидат-кметове на тези квартали хора, които не жевят в тези квартали и при отстраняването на същите, сезираха ЦИК, което доведе до сегашния казус.

Кои визирате?

Денислав Захариев, ГЕРБ: Партиите ИТН и БСП, чийто кандидати не жевееха в кварталите, където бяха кандидатирани.

Ще има ли щети за партия ГЕРБ, ако изборите в тези населени места, все пак бъдат отменени, както иска ЦИК?

Денислав Захариев, ГЕРБ: Най-важно е,че ще има щети за гражданите на тези квартали. Пак казвам – ако беше дадено време, за да може Общинската администрация и Съвет да вземат нужните решения, тогава в тази ситуация, където има действащи кметове, извъднъж да няма кой да обслужи гражданите – нямаше да се стигне дотам.

ГЕРБ е предложил за тези кметства утвърдени кметове, които имат доверието на гражданите. Госпожа Надка Павлова е кмет пет мандата. Тя има изключително доверие на съгражданите. Жителите на кв. Изток искаха промяна, сега не може да им я предложим. В Бела вода кметът е на ГЕРБ, в кв. Църква също и се справя добре. ГЕРБ е ударен много лошо.

Чакаме решението на ОИК, ще се запознаем с него, ще го проверим и ако има основание ще обжалваме.

Коментари

коментара