Протест на зърнарите: Пернишките трактори минаха през града

Земеделците от Пернишко подкараха тракторите в подкрепа на националния протест на зърнопроизводителите. „Армията“ от земеделски машини се придвижва с бавни крачки, а сборният пункт е зала „Борис Гюдеров“ в града.

Перничани вече започнаха да снимат земеделците, които пъплят пред Кървавото и минават през продължението на целия град.

Исканията на земеделците могат да се обобщят в две неща: забрана за житото от Украйна и искане на още пари от държавата:

Инициативният комитет за „провеждане на безсрочни ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие“ поставя следните искания към управляващите:

Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна

Въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.

Другите им искания са:

Да бъде изплатен до 30 септември пълният размер на компенсациите за повишените разход за производство вследствие на  войната в Украйна, както и отпадане на тавана на помощта.

Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи.

Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови.

Малко по-рано министър Денков заяви, че с „терористи“ не преговаря, визирайки предстоящия протест. Това предизвика възмущение в редиците на зърнарите. По-късно Денков уточни:

Уважавам изключително много труда на всички земеделци и производители – тези, които произвеждат нашата храна. И съм готов да работя с всеки един от тях, който заедно с правителството иска да разреши проблемите, които са натрупани в сектора от десетки години. Ако някой от тези хора са се засегнали от моите думи – те не са насочени към тях – аз съм готов да се извиня, каза на брифинг в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков.

Ден по-рано той заяви, че „не преговаря с терористи“, а думите му бяха насочени към земеделците, готвещи национални протести и блокади.

Но има други, на които не виждам защо трябва да се извинявам, допълни министър-председателят.

Това са тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи, дадени през последните години. С парите от ЕС и националния бюджет те си построиха къщи, купиха си яхти и скъпи коли. И голяма част от тези хора сега са в сърцето на организацията на този протест. На тях не виждам за какво да се извинявам“, категоричен беше Денков. И апелира производителите утре да решат на чия страна ще бъдат.

Днес Денков отново направи изказване във връзка с протеста:

„Протестът на земеделските производители в момента излиза с искания, които са решени, или с такива, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как бъдат изпълнени. Някои от тях са свързани с нотификации от ЕК и ние няма как да ги прескочим, трябва да се спазят правилата.“

Това каза премиерът Николай Денков пред журналисти във ВМА.

„Със зърнопроизводителите имаме разговор, а решението дали ще отпадне, или няма да отпадне забраната за зърното, не може да се взема само от производителите, каза Денков. Той уточни, че това е решение, което трябва да отчита общата икономическа и политическа ситуация. То се взема от Министерския съвет и от Народното събрание“, каза още премиерът.

„През цялото време е имало диалог с производителите, коментира премиерът. Има разнородни интереси между животновъди, зърнопроизводители, посочи още той. Според Денков в момента основните организатори на този протест са зърнопроизводителите. Проблемът, който те са поставили, а именно с вноса от Украйна, е решен„, добави премиерът.

„Аз казах много ясно вчера, че когато са готови за конструктивен диалог, да дадат знак и ще се видим. Те досега са отказали две срещи. Аз няма да ги каня, докато те не кажат: „Готови сме да се видим“, коментира Денков.