Кирил Стоев пред ученици от Радомир: Това е война, която водим сами срещу себе си

„Коланът е спасил повече човешки животи, отколкото е броят на загиналите в световните войни.“

Това заяви председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Росен Рапчев на среща с ученици от радомирските училища. Той добави още, че за 2023г. са починали 97 човека на пешеходни пътеки, а над 1000 са сериозно пострадали.

В рамките на ден се проведоха две беседи с ученици от 8 до 12 клас, организирани в кампанията по безопасност на движението по пътищата „Аз съм тук! Пази живота“.

В събитията се включи и осемкратния рали шампион на България, Димитър Илиев. „Много неща няма да видите в шофьорските курсове, карайте с отговорност и по правилата, защото от вас зависят човешки животи“, посъветва Илиев.

На събитието присъстваха кметът на Община Радомир Кирил Стоев, заместник – кметовете Станислава Генадиева и Гергана Здравкова, началника на РУ на МВР – Радомир Павел Джалев и инспектор ДПС Десислава Попова.

„Всеки един живот погубен в ПТП носи със себе си и преобърнатите съдби за близки и семейство, затова е важно да работим в посока да намалим тази статистика до нула. Тези дни сме свидетели отново за млади хора, които станаха жертви на войната по пътищата. Но това е война, която водим сами срещу себе си и колкото по-рано го разберем, колкото по-рано цялото ни общество осъзнае това, толкова повече спасени животи ще имаме“, каза кметът Кирил Стоев.

По време на разговорите бе коментирано и това, че пешеходците са най-уязвимата група участници в движението.

На учениците бяха представени презентации с различни рискови ситуации на пътя, като преобръщане на превозно средство и челен удар, а в края на разговора всички получиха светлоотразителни гривни с мотото на кампанията „Аз съм тук! Пази живота!“.

Кампанията има за цел да фокусира вниманието на подрастващите за правилно поведение и отношение на пътя. Важно е като участници в движението по пътищата да бъдем по-отговорни и внимателни“, заяви заместник – кметът и председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Станислава Генадиева.

От 22 април в Радомир е обявен месец по безопасност на движението в рамките на едноименната кампания, която се провежда от Община Радомир, МКБППМН, РУ на МВР – Радомир, БЧК и Държавна агенция по безопасност на движение по пътищата. Кампанията акцентира върху ключовите правила за безопасност и отговорност на пътя.