Шефът на ТЕЦ-а инж. Чавдар Стойнев: За нас приоритет е цялостната модернизация на „Топлофикация Перник“ по европейски модел

Влошаването на състоянието на околната среда и замърсяването на въздуха са сериозна заплаха за света. За да бъдат преодолени тези предизвикателства, на дневен ред Европа даде ход на изцяло нова зелена политика, насочена към намаляване на въглеродните емисии. Чрез плана за цялостна трансформация на всеки един сектор се цели постигането на по-устойчива и климатично неутрална икономика. Визията на Европа може да се определи като много амбициозна и реализирането й изисква полагане на огромни усилия от всяка една европейска държава.“, заяви инж. Чавдар Стойнев, директор на „Топлофикация Перник“.

По думите му един от начините за постигане на заложените задачи са чрез инвестиции във въглеродното неутрално производство. Той подчерта, че тяхното предприятие има амбиции в това направление и вече са фокусирани върху дейности, свързани с производството на зелена енергия от чисти горива. Според инж. Стойнев обаче ускореният енергиен преход ще влоши общото икономическо състояние на страната. По тази причина директорът на топлофикацията счита, че трансформацията трябва да се случи по един плавен и справедлив начин. Инж. Стойнев изрази мнение, че Зелената сделка далеч надхвърля въпросите за околната среда и климата и обхваща почти всички политики на социално-икономическия живот и за това решенията, които се вземат трябва да бъдат съобразени със спецификите на всяка една европейска държава.

България има потенциала да се възползва от възможността, която Европа предоставя и да осъществи прехода към неутрална икономика.“, посочи инж. Стойнев. Той обясни, че конкретно в тяхното предприятие вече от години работят в посока цялостна модернизация и осигуряване на чисто отопление от алтернативни горива. „Дълги години ние предоставяхме топлоенергия, изгаряйки въглища. В последните три години полагаме усилия за намаляването на дела на твърдите изкопаеми горива. Тази цел имаме намерение да реализираме като преминем на работа с природен газ и биогорива.“, коментира инж. Стойнев. Директорът на „Топлофикация Перник“ посочи, че първата голяма крачка в посока производство на още по-чисто отопление ще направят след като приведат в работен режим трите газови когенератора. Той заяви, че в момента се извършват тестови изпитания и се надява, че до няколко месеца ще приведат мощностите в експлоатация.

С цел реализиране на енергийната трансформация на „Топлофикация Перник“ в още по-кратки срокове, инж. Чавдар Стойнев посочи, че след привеждането в работен режим на трите коненератора, работещи с природен газ, имат намерение да закупят още две съоръжения от този тип. По думите му това ще помогне на дружеството да намали почти изцяло използването на въглищата. Инж. Стойнев подчерта, че тези два мащабни зелени проекти ще окажат положително влияние върху околната среда и въздуха в Перник, както и са крачка в посока реализиране на енергийния преход в страната.

Изпълнителният директор на топлофикационното предприятие коментира, че освен в природен газ ще инвестират и в използване на биогаз. Инж. Стойнев заяви, че този вид гориво е екологично и при използването му не се отделят въглеродни емисии. Директорът на дружеството уточни, че в момента проектът за инсталация за производство на топлинна и електрическа енергия от биогаз е на начален етап на проектиране и съгласуване с компетентните институции.

Инж. Чавдар Стойнев подчерта, че целта на целия екип е да осигурят дългосрочно устойчиво развитие на предприятието, а заедно с нея заетостта на хората и ползите за икономиката и целия регион. По думите му през всички тези години „Топлофикация Перник“ се развива успешно най-вече заради дългосрочните стратегии. Директорът поясни, че имат ясна перспектива, която е изградена на базата на конкретни политики във всички направления. Той заяви, че политиката на дружеството се изгражда на базата на задълбочени анализи, разчети, проучване на добри европейски практики.

Според инж. Стойнев Европа има възможност да осъществи една от най-важните сделки за едно поколение и всяка страна трябва да положи необходимите усилия. Той изрази надежда, че ще бъде изготвена ясна и целенасочена стратегия за развитието на сектор „Енергетика“. Според директора на топлофикацията на европейската зелена политика трябва да се погледне сериозно и спешно. По думите на инж. Стойнев страната ни е закъсняла с изпълняването на плановете си за трансформация на един от структуроопределящите отрасли на икономиката и е време да започне същинската работа. Инж. Стойнев подчерта конкретно за тяхното предприятие, че ръководството на дружеството ще продължи да води и надгражда досегашната си екологосъобразна и социално ориентирана политика.