Лампите му пречат, бил се поправил – моли пред съда Васил от Перник. Приятелката му плаче, че го оставиха зад решетките

Снимка: БТА

„В затвора е пълно с провокатори. Да, в началото допуснах грешки, но 4-5 месеца не съм наказван. Като цяло съм се поправил. Преди може да съм демонстрирал агресия, но вече не. Моля за вашето благословение.“

С тези думи 19-годишният Васил Михайлов, син на пернишкия прокурор Бисер Михайлов, помоли Софийският районен съд да го пусне на свобода, защото бил зад решетките вече 11 месеца по обвинение за побои и закана за убийство, пише 24 часа.

Той сам поиска „да каже доводите си“ пред съда защо трябвало да излезе на свобода.

„Ако ме пуснете под домашен арест, се прибирам директно у дома. Въобще не искам да излизам с друга мярка. Трябва ми само да съм при моите хора“, каза още Васил.

Като пример за това, че вече се е променил, той посочи, че в началото на съдебното заседание „възпитано, не агресивно“, „чисто човешки“ попитал прокурора Георги Иванов как е.  А той го възприел като поведение на безкритичност.

Според адвоката му Любомир Таков, когато Васил бил спокоен, бил много оперативен. Понякога не спял 30 часа, защото му оставяли лампата в килията да свети.

Младежът е в затвора в Бобов дол, където беше преместен от софийския, защото влизал в конфликти със затворническата администрация и други лишени от свобода. На 2 май обаче административният съд в Кюстендил реши, че трябва да го върнат в София. В момента обаче още е в Бобов дол.

Съдът обаче отказа да го пусне от затвора, като посочи, че все още не е отпаднала опасността от извършване на престъпление. Магистратите посочиха, че и когато е извършвал хулиганските прояви е живеел при близките си, което явно не е оказало влияние.

В началото на заседанието стана ясно, че призованите за днес свидетели няма да се явяват. Трима от тях били болни. Според прокурора Георги Иванов Васил му подхвърлил, че и един свидетел не могат да доведат. Младежът пък отрече да го е казвал.

Общо по делото има 49 свидетели и 19 вещи лица. Няколко от тях бяха заличени, защото показанията им не се отнасят до делото. Съдът предложи до следващото заседание да помислят дали да не заличат и други, за да не се бави делото.

Призова ги и да помислят за вариант постигане на споразумение.

„Мислех за споразумение, но прокурорът ми предлага над минимума, ако ми предложи под минимума, ще приема“, обясни младежът.

А иначе в хода на заседанието магистратите прочетоха и за какво точно е изправен пред съда Васил.

Той е обвинен за причиняване на леки телесни повреди на свои съграждани на 21 ноември и 11 декември 2021 г., на 9 април 2022 г., когато е отправил и закана за убийство и на 25 май 2022 г., и за средни телесни повреди, причинени на 12 март, 29 май и 11 юни 2022 г.

Следващото заседание е на 13 юни.