Бойко Борисов пред препълнена зала в Двореца на културата: Перник и областта са били най-добре финансирани от правителството при моето управление – за водопроводи, канали, улици, кръгови, театър, „Струма“…, мога да говоря един час

Дълго мога да говоря за всичко, което направихме докато ГЕРБ управляваше. Това заяви лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов по време на продължаващата си предизборна обиколка, този път в Перник. За първи път листата на партията в района се води от председателя на младежите в ГЕРБ Георг Георгиев, който бе депутат и в последното Народно събрание.

Лидерът на ГЕРБ даде поръчение на своите – да се направи религиозен туризъм в региона. „Гигински. Жаблянски, Земенски… Мога да изброя на 20-30 църкви и манастири, които не само сме ги ремонтирали, а и пътища до тях сме направили. Ананиев го водех с мен, той като портфейл. После на манастирите хората ходят по асфалт, не се прашат, има беседки, пейки. От какво да се срамуваме?“, попита Борисов.

За свършеното в района той даде пример с театъра, в който се проведе срещата му с перничани – „като станах за първи някакъв, тоя театър бе изгорял, това го нямаше“. „То и в Пловдив театърът изгоря, та правих 2 театъра изгорели“, каза Борисов.

Според Борисов по време на управлението му Перник и областта са били най-добре финансирани от правителството – за водопроводи, канали, улици, кръгови, „Струма“… Един час мога да ви приказвам“, посочи той. Похвали и пернишкия кмет Станислав Владимиров. „Дойде като бе водната криза. „Студена“ я източиха тогава. Същата тактика искаха да ни приложат преди 2 г. – Киро Петков източи язовира на Ловеч и се снима, тръгнаха и на Габрово, ама Томислав Дончев отиде и се снима с един вестник на стената, че е пълен и те се уплашиха, че ги следим и повече нито един не източиха. Всичкото им е схеми“, обобщи Борисов.

Бившият премиер предупреди, че скоро ще излязат падежите и фискалният резерв ще падне на 7-8 млрд. Първите 5 не ги бройте, те не могат да се пипат, добави той. Друг път съм казвал гласувайте, защото „Струма“ ще довърша, или „Люлин“ ще направя. Сега всички останали лъжат и обещават, ние обратното. Как ще има 3% дефицит – те се губят 10-11 млрд. без никакви нови политики“, възмути се той.

Борисов се пошегува, че истински се забавлявал с „тия момчета“ от „Промяната“. „Щял да прави надземно метро от Казанлък до Стара Загора! За Перник пишете едно летящо метро до София, през Люлин, да минава през Банкя. А самолета до Скопие, помните ли колко летя? Литна, кацна и приключиха. Толкова“, пошегува се той с намеренията на ПП.

„Подмладяването на партията е факт. Но според мен в следващите 1-2 г след този апокалипсис във финансите ще ни трябва неутрален финансист, какъвто взех навремето Ананиев от Първанов и БСП. Доказал се със своята почтеност и умението да спестява, балансира и да пази парите на българите. Много дребно е за него да бъде само депутат. Ние такива финансисти в държавата нямаме. Той е бил и при Първанов и при Радев, и при мен“, обясни Борисов защо този път Ананиев не води листата. И се обърна към младежите – „ако си мислите, че може да надделеете над старейшините, още ви е много рано“.

„С гордост мога да призная, че направихме невероятен и непобедим отбор. ГЕРБ може да възстанови нормалността в нашата държава и отново да заемем мястото си е европейското семейство. По време на управлението на ГЕРБ се справяхме с всички кризи, имаше професионално управление на публичните разходи, страната ни бе в първата тройка по най-нисък бюджетен дълг, с една от най-ниските инфлации. Провеждахме правилна икономическа и социална политика. Общините бяха наш приоритет, създадохме нормални условия за развитие на бизнеса. В нашия регион бяха инвестирани десетки милиони лева“, изброи свършеното от ГЕРБ Ананиев. Познаваме добре проблемите на всяко населено място, знаем и можем да ги решим, увери бившият министър.

Ананиев призна, че управлението след 2 април няма да е лесно и ще трябват много усилия. „За мен е радост да видя толкова много млади хора с капацитет и експертиза властта. Те знаят, че винаги съм бил и оставам до тях в битките, които водят в Пернишка област. Надявам се след 2 април опитът за съставяне на правителство да е успешен. Нужно е да се успокоят всички сектори, да се задвижи работата на администрацията и бизнеса, да спре обедняването на населението. Правителство без ГЕРБ е невъзможно, ние имаме решителността и експертизата, с които да минем през тези кризи“, надъха присъстващите той.

„Никога няма да ни победят и да са на нашето ниво. Те никога няма да имат тази енергия и сила да следваш и отстояваш правилните решения, дори когато е трудно. Благодарен съм на г-н Борисов, че устоя, но и успя в тези бурни времена на неразбирателство и конфронтация да издигне гласа си, но и гласа на млади хора, които заслужиха с експертизата си да бъдат тук и да са в листите“, заяви Георг Георгиев. Той посочи, че има над 100 кандидати за народни представители от младежката организация. Той благодари, че Борисов е позволил дори в трудни моменти нови лица да се докажат, подпомагани от мъдрите хора като Ананиев, за да се борят за по-добра България.

„Днес сме длъжни отново да направим България стабилна. Аз съм горд и щастлив, че имам възможността да работя с такъв прекрасен отбор, който превърна ГЕРБ в първа политическа сила в държавата, първи сме и в областта“, посочи Георгиев. „Само пътищата, които построихме, а те не могат една маркировка да сложат. Това е разликата между „Промяната“ и ГЕРБ – онова, което направихме, те само го разрушиха. Ние ще върнем България в правилната посока, ще я направим стабилна отново“, увери той.

Георгиев предупреди, че се готвят нови европейски директиви, които може да върнат нелегалните мигранти в страната-члена на ЕС, от която са влезни, а не както ГЕРБ са се преборили по време на управлението си – в миграционни центрове.

„Истински се плаша ако е вярно, но не знам защо част от медиите, които яростно преди идваха да ме питат, сега не питат какво би значело. Преборихме се за изнесени центрове извън границата на ЕС, в случая в Турция, Афганистан – да бъдат връщани там. Сега чувам че някакви нови програми са приели вчера-днес, които ще връщат нелегалните по държавите по произход – откъдето са влезли в ЕС. Те могат да влязат или през Гърция, или през България. В Румъния или Сърбия да ги хванат, ще ги връщат тук. 90 хиляди са в Австрия. Това ще промени демографията. Огромна база са мюсюлмани, в смесените региони ще наведат и вярата“, притеснен е бившият премиер.

Борисов подчерта, че е за хуманно отношение към бягащите от войната. „Тези, които влизат легално, ги настаняват в центрове. Но като са минали с всички корупционни схеми, които 2 г. вървят с пълна сила, като ги върнат, те ще задръстят центровете, ще тръгнат из градовете. Помня как палеха Харманли, Овча купел“, предупреди той.

„Горчиво ще съжалявате, но то вече е свършило. Българите избраха пътя на промяната преди 2 г. Подведоха се по компроматите. Но Еконтът си обра парите от пощи и какво ли не, дори не отиде да си издаде министерството – директно за Испания избяга. Къде е бившият министър на транспорта, защо не питат?“, попита лидерът на ГЕРБ.

„Оня ден ни закриха и на Ванче Михайлов клуба, който Кирил Петков открива, за да показва дружба. А те го закриха с правителствнео решение. Политиката на Балканите се правеше в София и Варна – Макрон, Биби Нетаняхо, Туск, Таяни, пезиденти, премиери идваха на всеки няколко месеца. Как ще допуснем нашите братя от Северна Македония да се подиграват? Те не можеха и да си го помислят едно време. Знаеха, че им мислим доброто и правех всичко да отидт в Еверопа и НАТО“, добави още Борисов.

Коментари

коментара