Какво се случва с оцелелия 9 дни в гората Сашко от Перник? Вече е с проследяващо устройство, тръгна и на плуване

Сашко от Перник вече ходи с проследяващо устройство. То е поставено в якето на момчето, което се изгуби миналата година и вдигна накрак цялата страна. Това разкри Александър Цветанов, баща на 12-годишното момче, като уточни, че устройството е свързано с телефона на родителя и във всеки един момент показва местонахождението на момчето с аутизъм, пише „България Днес“

Случаят с изчезването на Сашко провокира кмета на Перник Станислав Владимиров да обещае, че ще предостави безплатни устройства за проследявана на над 60 родители на деца и младежи със специални образователни потребности, главно от аутистичния спектър. Устройствата не са гривни, защото аутистите не ги търпят. Наподобяват дистанционно на автомобил. Осигурени са от мобилен оператор, а месечният им абонамент ще се поема от страна на общинската администрация. Те могат да бъдат поставяни в джоб, чанта или закачени с щипка към дрехите. Чрез тях посредством мобилно приложение местоположението на децата ще може да се определя мигновено. Сигналът от устройството ще се подава към избрани телефони от семейството към спешен и контролен център.

„Подали сме документи за такова устройство. Надявам се скоро да го получим. След като намерихме Сашко, аз сам сложих такова устройство в якето му. То е към мобилен оператор и е свързано с моя телефон. Седи в якето на Сашко и мога да чувам и звуците около него, но най-важното е, че ми показва точното му местоположение“, казва още нотариусът Александър.

Сашко вече си е върнал формата след изчезването. 12-годишното момче тръгна и на плуване, за да изразходва енергия. Момчето вече влиза в нормалния си ритъм на живот и у дома почти не се сещат за кошмара, който преживяха на 11 ноември миналата година.

„Ако ви кажа, че нямаме проблеми, ще излъжа. Понякога в училище не може да се концентрира. Кара до някой час, после иска да си ходи. Доста порасна на височина. Вече има емоции, свързани с пубертета, които, като се смесят с неговата хиперактивност, става една сложна комбинация, но се надявам, че това е период, който ще надрасне“, споделя бащата.

Сашко продължава да рисува своите невероятни картини, а тази е едно от последните му творби.

Стана приятел и със своите спасители.

Снимки: Фейсбук, Александър Цветанов

Коментари

коментара